Proleće je super, ali ono donosi i oluje sa grmljavinom skoro svakog dana. Možda mislite da su one bezazlene, samo da li ste znali da su udari groma veći krivci za smrt ljudi od bilo koje druge prirodne nepogodne (osim poplava).

Ali ništa se ne brinite, evo šta bi trebalo da znate i kako da se sačuvate!

1. Munje
Ako vidite sevanje u potencijalnoj ste opasnosti. Ne podcenjujte oluju!

2. Odredite daljinu
Odredite daljinu oluje. Kada vidite munje počnite da brojite sekunde do trenutka kada čujete udar. Zvuk se kreće sporije od svetla, odnosno brzunom od 330 metara u sekundi. Dakle 3 sekunde razlike između munje i zvuka znače da je epicentar oluje udaljen od vas jedan kilometar.

3. Sklonište
Ako je razmak između munje i zvuka manji od 30 sekundi odmah potražite sklonište. Izbegavajte da budete na uzvišenjima, otvorenim poljima ili na granici šume. Ako ste na otvorenom prostoru i nemate gde da se sklonite samo kleknite i spustite glavu. Nemojte da ležite ili se krijete ispod drveta, pored bandera ili drugih predmeta koji mogu da privuku munju. Izbegavajte šatore pored drveta, otvorene automobile ili bilo kakva uzvišenja.

Zapamtite:

– Velike zgrade su sigurnije od malih kuća ili otvorenih objekata.

– Automobili i druga zatvorena vozila su dobra zaštita od groma.

– Izbegavajte dodir sa metalnim predmetima napolju i unutra.

– U zatvorenom prostoru izbegavajte za vreme oluje da držite metalne predmete koji mogu biti u dodiru sa spoljašnjim uticajima, recimo metalnim cevima, uključujući tuš.

– Ako možete isključite električne uređaje čime sprečavate njihovo oštećenje.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime