Maslinovo ulje sadrži važne antioksidanse koji su zdravi za srce i koji pomažu u snižavanju lošeg holesterola. Samo da biste iskoristili sve njegove dobrobiti, potrebno je da ga pravilno čuvate i koristite. Evo šta bi trebalo da znate:

Čuvanje

Plastična flaša nije dobra ideja, ali nije ni providna staklena. Bolje su staklene flaše, ali one moraju da budu od tamnog stakla. Ulje reaguje na svetlo i menja mu se struktura odnosno pa tako gubi na kvalitetu.

Toplota

Ne bi trebalo da čuvate ulje na toplom mestu, recimo na suncu ili blizu šporeta. Toplota će promeniti polifenolone pa će se tako smanjiti njihovo korisno dejstvo. Treba ga čuvati na hladnijem i tamnom mestu, ali ne u frižideru zato što će se tamo zgrušati.

Boja ulja nije bitna

Ako ste mislili da boja ulja nešto znači – grešite. Ona ukazuje na vreme branja i način obrade.

Izbor ulja

Kvalitetnije ulje stavljajte u salatu i u sveže namirnice, a lošije iskoristite za kuvanje.

Kuvanje na maslinovu ulju

Na kraju, trebalo bi da znate da maslinovo ulje ne bi trebalo da koristite za kuvanje zato što visoke temperature uništavaju sve vredne sastojke koje ono sadrži.

1 KOMENTAR

  1. Boravila sam na Zakintosu duze vreme, i mogu Vam reci da ste ovde napisali bas dosta gluposti.Na ostrvu pred turizma, obrada maslinovog ulje je visoko zastupljena.Zitelji ostrva bas preporucuju kuvanje na maslinovom ulju a ne samo kao dodatak salata.Takodje i vrsta maslina daje boju, ali svako prirodno ulje je tamno a preradjeno svetlo, tako da nije istina da boja ulja nije vazna, itekako je vazna!!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime