Približava se najveći hrišćanski praznik Vaskrs, a to znači i farbanje jaja. Ove godine ofarbajte jaja prirodnim bojama.

Toga dana je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih zbog čega je vaskrsenje temelj hrišćanske vere. Tako apostol Pavle kaže, ako Hristos nije ustao uzalud je vera naša. Vaskrs se uvek praznuje posle jevrejske Pashe, najranije može da padne 4. aprila a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

Za hrišćanske praznike vezani su razni običaji. Za Uskrs je tako obavezno farbanje jaja.

Ovaj lep običaj je zapravo sećanje na događaj kada je sveta Marija Magdalina Mironosica putovala u Rim da propoveda Jevanđenje. Posetila je tada cara Tiberija i odnela mu kao poklon crveno jaja. Crvena boja simboliše krv Isusa Hrista razapetog na krstu, ona je istovremeno i znak vaskrsenja. Jaje je dakle simbol obnove života.

Farbanje jaja je radostan događaj, posebno za mališane. Ko se ne bi sećao kada je sa bakom farbao jaja i izmišljao kako da ih ukrasi a tek da izabere najjače koje će u neizbežnom kuckanju biti pobednik.

Farbanje jaja prirodnim bojama

Na tržištu se danas mogu naći brojne boje, nalepnice, takoreći prava odelca u koja se jaja oblače da bi bila što lepa i zanimljivija ili da bi proizvođači i trgovci što više zaradili. Predlažemo da se ipak opredelite za farbanje jaja prirodnime bojama  a njih imamo na pretek u kuhinji, na pijaci, u prirodi. Prirodne boje su naravno zdravije, što je važno jer će se ta jaja kasnije jesti, ali i jeftinija su što nije zanemarljivo.

Ako se pitate šta su to prirodne boje, to su one boje nastale kao proizvod biljnih pigmenata, betalana, hlorofila, karotenodia, flavonoida, ksantofila idr… Jaja obojena ovim, prirodnim bojama imaće plavu, crvenu, zelenu, žutu, braon boju ili neku mešavinu.

Farbanje jaja prirodnim bojama

Ako farbate jaja na ovaj način vaše boje neće biti tako izražene kao kada ih farbate sintetičkim bojama ali će svakako jaja biti zdravija i ukusnija. Uostalom zašto biste koristili hemikalije, potencijalno opasne, kada možete sve da uradite i prirodno.

Zavisno od toga da li koristite za farbanje koren neke biljke, listove ili plod i postupak će biti drugačiji. Pravilo je da ako dodate više biljaka boja će biti intenzivnija. Nikada ne stavljajte šerpu sa jajima na vrelu ringlu jer će tako jaja popucati. Uključite šporet na umerenu vatru da se voda lagano zagreva a jaja postepeno kuvaju. Jaja se kuvaju na tihoj vatri oko sat i po. Povremeno izvadite jedno jaje da proverite da li ste dobili željenu boju. Kada završite sa kuvanjem i izvadite jaja a boja vam nije baš intenzivna onda procedite ostatak biljnog materijala, prekrijte time jaja i ostavite preko noći da odstoje.

Boje za prirodno farbanje jaja:

Crvena boja
Divna crvena boja, u raznim nijansama, dobija se ako jaja farbate u varzilu, prirodnoj crvenoj boji od brazilskog crvenog drveta (Caesalpina brasilensin). Varzilo se kupuje na pijaci. U šerpu za farbanje jaja staviti varzilo, ostaviti da odstoji preko noći a onda dodati polako jaja da se ne razbiju, kuvati na tihoj vatri sat i po.

Lepa tamno crvena boja dobija se i od lukovine (crveni luk), soka od višanja ili trešanja kao i paradajz soka. Koru od crvenog luka potopite preko noći da odstoji a sledećeg dana kuvajte je zajedno sa jajima. Prirodni sok od višanja, trešanja, cvekle, paradajz sok sipajte u šerpu, naravno ne sve zajedno, polako složite jaja i kuvajte. Ako želite intenzivnu boju u sok nemojte dodavati vode.

Ružičasta
Za lepu ružičastu boju iskoristite cveklu ili sok od brusnice i aronije. Cvekla se naredna ili iscedi u sokovniku ako ga imate, odstoji nekoliko sati a onda složite jaja a ako želite jarko ružičastu nemojte dodavati vodu.

Žuta
Žuta jaja se dobijaju ako ih farbate u kori od limuna, pomorandže ili sa šargarepom. Svetla nijansa žute dobija se i od kamilice. Narendajte koru od limuna i pomorandže i pustite da malo odstoji u vodi pa tek onda kuvajte jaja. Isto to važi i za šargarepu.

Zelena
Zelena boja se dobija od spanaća ili koprive čije listove kuvate sa jajima.

Plava
Divna plava boja ofarbanih jaja dobija se zahvaljujući listovima ljubičastog kupusa, koji se kuvaju zajedno sa jajima.

Braon
Jaja svetlo braon se dobijaju farbanjem u malim količinama lukovine ili korišćenjem crnog čaja. A za tamno smeđa jaja iskoristite kafu (mada je izbegavajte ako će i deca jesti ta jaja, pošto deo kafe možda da upije belance).

Žućkasto zelena
Ova zanimljiva boja dobija se ako u oljuštenoj kori žutih jabuka kuvate jaja oko sat vremena, pazeći da voda ne vri previše kako se jaja ne bi razbila. Ako želite intenzivnu boju stavite više kora od jabuka.

Crveno narandžasta
Crveno narandžasta boja dobija se ako u vodu sa jajima stavite crvenu papriku, naravno ne ljutu, rastopite je u vrućoj vodi i zatim dodajte jaja. Proveravajte s vremena na vreme kakva je boja da biste dobili željenu.

Ljubičasta
Ova boja dobija se kada iscedite crveni grejpfrut i ubacite taj soka u vodu sa jajima. Kuvajte kao i ostala oko sat i po na tihoj vatri.

Eksperimentišite
Farbanje jaja prirodnim bojama može biti veoma zaniljivo ako ste skloni eksperimentisanju i ako imate dovoljno vremena. Sve ono što ima prirodno jarku boju ili pigment pogodno je za kuvanje u vodi, recimo, spanać, grašak, kupine, borovnice, maline, razni začini, kari, kurkuma, cimet. Pravite svoje kombinacije, radujte se sa svojim mališanima.

https://youtu.be/lwv3ALtd_jY

Kada se jaja skuvaju sipajte u šerpu sirće i ostavite da malo odstoji, kako bi boja bila postojanija. Neki i kuvaju jaja sa sirćetom ali se može desiti da sirće promeni njihov ukus.

Posle hlađenja izvadite iz šerpe, osušite i premažite uljem. Tako će jaja umesto mat dobiti divan sjaj.

Ako volite da jaja imaju šarice naberite razne travkice ili kupite na pijaci listove peršuna, celera, rukole, maslačka poređajte ih pre kuvanja preko jaja, umotajte jaje u parče najlon čarape koju ćete pričvrstiti na dva kraja, da se na raspadne tokom kuvanja. Ako imate vremena kada ovakva jaja izvadite posle kuvanja i skinete lišće, možete ponovo da ih skuvate u nekoj drugoj boji pa će jaja biti zanimljivo šarena.

Inače, jaja od morke su najtvrđa a pačija su najmekša.