Sunce prži, kiše liju a komaraca je sve više. Ukratko to je opis ovih naših dana.

Komaraca se treba čuvati jer prenose brojne tropske bolesti – groznicu zapadnog nila, žutu groznicu, dengu i malariju koja se poslednjih godina ponovo pojavila u Grčkoj recimo.

Poslednjih godina kod nas su se pojavili komarci koji prenose i te kako opasan virus zapadnog Nila.

Komarci pomoću antena oseće svoje mete na udaljenosti od oko 70 metara. Mi ih privlačimo svojim mirisom i znojenjem. Noću su posebno aktivni zahvaljujući infracvenom vidu koje imaju mnoge vrste koje love noću.

Postoje li prirodna sredstva za borbu protiv komaraca?

To su pre svega životinje koje se hrane njima, recimo šišmiši koji ih slasno jedu. Na žalost oni ne mogu da jedu tigraste komarce jer su ovi dnevne životinje.

Ima i riba i rakova koji se hrane larvama komaraca.

Kako je komarcima potrebna stajaća voda da bi se reprodukovali, stručnjaci predlažu da se rakčići ubace u kante s vodom a kada se tu stvore larve komaraca rakovi će ih pojesti i tako nas osloboditi napasti.

Ima još prirodnih sredstava koja mogu pomoći u borbi protiv ovih napasti i prenosioca bolesti. Među njima je i kafa koju preskate oko prozora, vrata. I dim od kafe komarci ne podnose pa se tako možete zaštiti od njih.

Poznavaoci biljaka tvrde da lavanda, limunska trava, bosiljak, nana, tamjanika teraju komarce.

Eterična ulja lavande, sirće takođe su dobra sredstva protiv komaraca.

Ukoliko vam ništa od ovoga ne radi, raspitajte se u apoteci o sredstvima koja pomažu da se zaštitite od komaraca jer se bolesti koje prenose teško leče a kod mnogih ishod može biti i smrt.