Koliko je važan govor tela?

Za početak trebalo bi da znate da samo 7 posto utiska o našem sagovorniku stičemo na osnovu reči koje on izgovara. A sve ostalo se tiče govora tela ili načina izgovora, boje glasa pa i izgleda, odeće, obuće…

 


emily as mime in check please
Psiholozi kažu da je govor tela vrlo moćno oružje. Ako znate da gledate možete da otkrijete šta političari govore, dok recimo psihopate žrtve biraju posmatrajući njihov hod.

Inače, za samo 5 minuta najčešće procenimo ljude sa 70 posto tačnosti. Ali šta je sa onih 30 možda se pitate? E pa za tih 30 su vam potrebne posebne veštine. I sada vam ih otkrivamo!

Šta radite pogrešno?


Ignorišete kontekst

Prekrštene ruke ne moraju da ukazuju ni na šta više osim na to da je nekome hladno. Dakle, potrebno je da sve posmatrate u kontekstu.

Ne gledate celinu

Ljudi često posmatraju odvojene signale. Dakle, to što neko skreće pogled i gleda u pod zaista ne mora ništa da znači.

 


kris krug
Ne primećujete promene

Ako je neko uvek elokventan onda ništa ne znači ako se raspriča. Ali ako se neko ko je inače ćutljiv raspriča, to može nešto da znači.

Na šta da obratite pažnju?

Oponašanje

Da li vas sagovornik oponaša? Odnosno, da li sedite na sličan način? Da li se on pridigne kada se vi pridignete? Da li govorite istim tonom i brzinom? Sve ovo će vam otkriti da li ste emotivno sinhronizovani. Ako jeste, vrlo verovatno je sve u redu i ta osoba govori istinu. Naravno sve može da se lažira, ali nije ni lako.

Aktivnost

Aktivnost je po pravilu u direktnoj vezi sa uzbuđenjem. Recimo, ako devojka prevrće cipelu u toku izlaska taj tip joj je skoro sigurno dopada.

Doslednost

Da li je vaš sagovornik dosledan? Da li je njegovo držanje u skladu sa trenutkom i emocijama koje su izgovorene. Ako nije dosledan on je verovatno nesiguran i samim tim otvoreniji za uticaj drugih ljudi. Ili ga jednostavno ne zanima šta pričate, što je takođe moguće.

A posebno gledajte

paul shanks
Dakle, shvatili ste da je potrebno da stvari posmatrate u kontekstu, kao i u celosti. OK, onda možemo da pređemo na konkretne stvari.

Obratite pažnju na prekrštene noge. One su vrlo loš znak, pogotovo kod pregovaranja i dogovora. Psiholozi su analizirali preko dve hiljade pregovora i otkrili da ni u jednom slučaju oni nisu pozitivno završeni kada je bar jedan od pregovarača imao prekrštene noge.

Postoje jasni signali koji ukazuju na to da vas neko laže ili želi da vas obmane. Ali opet obratite pažnju na seriju događaja. Te osobe dodiruju lice rukama, drže prekrštene ruke, nisu okrenute ka vama ili gledaju u stranu. Ni jedan od ovih signala pojedinačno ne mora ništa da znači, ali u grupi oni ukazuju na lošu nameru.

Takođe, evo kako da otkrijete i kome možete da verujete. Pogledajte ruke. Ako su okrenute dlanovima na dole ukazuju na dominaciju. Ako vam neko pruži ruku dlanom na gore, to znači da mu verovatno možete verovati.

Dlan na dole obično ukazuje na odbijanje, prekidanje, ili sukob. Obrnut gest ukazuje na davanje, otvorenost i komunikaciju.

Kako da budete bolji

OK, svi znamo za govor tela, ali kako da zaista počnemo da ga koristimo?

Za početak potrudite se da obratite pažnju na signale. Možda to zvuči očigledno, samo da li ste se zaista potrudili i probali da analizirate nečije držanje? Verovatno ne. Obratite pažnju na promene u ponašanju. Posmatrajte pojavu, ali i glas, odeću, pokrete, intonaciju…

Postavite pitanja sebi. Recimo:

– Šta odeća i obuća govore o toj osobi?

– Šta govori glas?

– A lice?

– Šta vam govori vaš instikt? I koliko često ste bili u pravu?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime