3 pitanja koja rešavaju svaki problem

Tehnika koju morate da isprobate

Sydney Finkelstein je profesor menadžmenta i biznisa na Dartmouth College. I ima rešenje za sve vaše probleme. Kaže da uz pomoć 3 pitanja možete da pronađete odgovor na svaku dilemu.

1. Da li ste zaista spremni da promenite to što radite?
2. Da li postoji bolja strategija od statusa kvo?
3. Da li možete da sprovedete ideju?

1. Da li ste zaista spremni da promenite to što radite?

Nećete uspeti da dođete do rešenja dok ne kažete DA na ovo pitanje. Sve drugo je samo razgovor.

Razmislite. Kompanije se teško prilagođavaju uslovima na tržištu pre svega zbog otpora promenama. I to ne zato što ne mogu da se promene, već zato što ne žele. Taksi kompanije širom sveta ne žele da pruže bolje uslugu po nižim cenama. Zato su im se Uber i druge firme našle na putu.

Kako je u vašem životu? Taj kolega koji nije baš kooperativan. Šta ćete uraditi povodom toga? Ako radi za vas da li ćete ga otpustiti? Ako ne želite da promenite nešto nemojte da kukate.

Setimo se Facebooka. Bili su spremni da se sa desktopa prebace na mobilne platforme od kojih sada dobijaju 80 posto prihoda.

Jedini razlog zašto ne krenemo da vežbamo ili živimo zdravije je zato što to ne želimo.

Svi mi i firme i ljudi, bili bismo na mnogo boljem putu kada bismo bili spremni da prepoznamo stvari koje bi trebalo da promenimo i imamo hrabrosti da to i uradimo.

Nema alternative za odgovor DA.

2. Da li postoji bolja strategija od statusa kvo?

I ako želite da se promenite, moraćete da smislite rešenje za problem. U nekim slučajevima to je lako. Ako želite da smršate trebalo bi da jedete manje i bavite se sportom. To i nije neka revolucija.

Ali druge situacije mogu da budu komplikovanije. Kompanije će zaposliti armije savetnika da im pomognu da pronađu nova rešenja. Lanac video klubova Blockbuster nije na vreme shvatio da je ljudima lakše da gledaju film preko interneta nego da idu po DVD. Mogli su da kupe Netflix dok je bio mali, ili da naprave svoj Netflix. Na kraju su pokušali ali prekasno i propali.

Suština je da kada ste otvoreni za ideje, radoznali i kreativni uvek ćete imati izbor i opcije.

3. Da li možete da sprovedete ideju?

Koliko god da vam je ideja fantatična ako ne možete da je sprovedete ona je osuđena na propast.

Saradnja sa tim teškim kolegom zahteva plan i težak razgovor. Ili možete da ubedite kolege da ga prebacite na drugo mesto gde će praviti manje štete.

Ni odlazak u teretanu ili zdravija ishrana se neće desiti sami od sebe. Možda će vam trebati pomoć trebera. Ako niste disciplinovani trebaće vam podrška u obliku dijete ili grupe ljudi koja se hrani kao i vi.

Ne zaboravite da će ova tri pitanja biti u srcu svakog rešenja. Unapređenje života ili karijere je moguće i ne mora da bude komplikovano. A kada bolje razmislite, imate sve potrebno da biste rešili problem.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *