Sastanci. Svi ih mrzimo. Ali ponekad moramo da im prisustvujemo. E pa, evo 10 trikova koji će pomoći da izgledate pametno na njima. I ne šalimo se.

1. Nacrtajte dijagram

Tražite belu tablu ili papir. I onda nacrtajte nekakav dijagram, šemu ili plan. Krugovi sa presekom su uvek dobra ideja. Onda sedite i imate još pola sata mira dok drugi misle kako ste pametni.

2. Prebacite procente u delove

Kada neko kaže “25 posto” vi recite odmah – “dakle jedna četvrtina”. Svi će klimati glavom.

3. Prekinite ih

U napetom trenutku neslaganja ili nedostatka rešenja prekinite sve i tražite da se vratite korak unazad. Onda sve pitajte koji je to problem koji vi zapravo imate ili tako nešto.

4. Zapisujte

Uvek nosite agendu i zapisujte. Ili se bar pravite da zapisujete. Idealno bi bilo i da klimate glavom uz to.

5. Ponavljajte ono što su drugi rekli

Kada neko kaže nešto komplikovano slobodno ga prekinite i onda ponovite sve što je rekao.

6. Šetajte se

Ustanite i šetajte se po kancelariji. Ili stanite pored prozora i gledajte u daljinu. Svi će se pitati o čemu vi to mislite.

7. Tražite da se vrate unazad

Tražite od govornika da vrati slajd na prezentaciji ili da ponovi ono što je već rekao. Ili tražite pojašnjenja procenata. Svi će misliti da neverovatno pažljivo pratite.

8. Izađite

Ako vam zvoni telefon slobodno kažite da je nešto vrlo važno i izađite. Svi će pomisliti da radite na nečem mnogo bitnom kada izlazite sa važnog sastanka.

9. Tehnički termini

Kada neko iskoristi komplikovan tehnički termin zamolite ga da objasni običnim rečima. Ne zbog vas, već zbog drugih naravno.

10. Pravite akronime

Kada god možete iskoristite akronime. Umesto business to business kažite, “DA B2B” i slično.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime