Buka u avionu nije nešto čega treba da se plašite, posebno ako uzmete u obzir da je svaka promena na svoj način bučna. Ipak, kada ništa ne čujete, to može da bude znak da treba da se uplašite.

– Iznenadna potpuna tišina je razlog za brigu. To bi možda moglo da znači da su oba motora otkazala, ali ni tada ne biste bili u bezizlaznoj situaciji – čak i da motori neće da se pokrenu avion može preći velike daljine i bez oba motora. Nakon što su avionu kompanije Er Transat na letu 236 davne 2001. godine otkazala oba motora, uspeo je prinudno da sleti na aerodrom udaljen 100 kilometara. Snažan udarac i eksplozija pri sletanju bi mogli da znače da je pukla guma, što može predstavljati ozbiljan problem.

– Zvuk motora koji još glasnije radi dok leti relativno blizu tla znači da je ptica ušla u motor.

– Udar groma, koji nije uopšte opasan po avion, putnici mogu primetiti u vidu blica i slabijeg udarca u letelicu.

– Prva indikacija stvarnog problema mogla bi da bude i glas pilota koji se obraća putnicima. Kako bivši pilot Patrik Smit objašnjava, ako vas pilot obaveštava o problemu sa održavanjem pritiska, problemu sa motorom ili vanrednim sletanjem, ne tumačite ovo kao situaciju između života ili smrti već kao mere predostrožnosti. b92