Da li ste čuli za prione? Ne? E pa trebalo bi. Oni mogu da budu uzrok smrtonosne zaraze koja ljude prevara u zombije a njihove mozgove u kašu.

Prioni su zapravo proteini, dakle vrlo jednostavni oblici organskih molekula. Uz to su vrlo važni za naš organizam.

Ali, prioni mogu da budu zaraženi i da izazovu užasna oštećenja u tkivu mozga. Dodatni problem je što mogu i do 30 godina da ostanu skriveni u mozgu i tek onda se aktiviraju. Uz to su vrlo otporni i ne može im ništa visoka temperatura ni drugi tretmani.

Sve do sada naučnici nisu baš razumeli kako dolazi do širenja zaraženih priona kod ljudi.

E pa sada znamo kako se šire.

Preko očiju zaraženih.

Do sada se znalo da prioni mogu da se prenesu kanibalizmom, ako recimo jedete druge ljude. Ili preko bolesti ludih krava – kada krave jedu druge krave a onda sve pojedu ljudi.

Prioni inače nastaju mutacijom gena koji kodira jedan protein ljudskog tela, prion protein. Ovakvi izmenjeni proteini mogu se preneti na druge osobe, dakle infektivni su i tada izazivaju promenu konformacije prion proteina kod obolelih i na taj način izazvaju oboljenja ljudi i životinja.

A posle decenija mirovanja pojaviće se prvi simptomi – slabost, demencija. A onda ćete se bukvalno pretvoriti u zombija pošto će vam se mozak rastočiti.

Naučnici su znali za slučajeve prenošenja kod ljudoždera na Papua Novoj Gveneji koji vole da jedu mozgove drugih ljudi.

Istraživanje objavljeno u mBio ukazuje da bi oftalmolozi trebalo da budu posebno oprezni, pošto je prenošenje preko očiju moguće sa čoveka na čoveka. Takođe, moguća je i zaraza preko hirurškog pribora.

Hoćete još jednu jezivu stvar za kraj? Iako su sasvim jednostavni proteini, mnogi naučnici misle da su prioni zapravo jedni od osnovnih odlika života. Dakle ŽIVI SU!