Imamo ideju za SF horor film. Ovako ide: smrtonosna zaraza se iz dubine prašuma Brazila proširi svetom i izazove zombi apokalipsu. Misteriozni mikrob preuzima kontrolu nad našim telima i vodi nas u jezivu smrt.

Loša vest je da se bar deo ove priče stvarno dešava u prašumama u Brazila. Doduše ne na ljudima. Za sada.

Dakle, naučnici sa Penn State Univerziteta su otkrili spore parazitske vrste gljive koje preuzimaju kontrolu nam mravima drvosečama. I stvar je zapravo mnogo jezivija nego što se mislilo ranije.

Parazitskifungus O. unilateralis će zaraziti nesrećnog mrava i onda ga bukvalno pretvoriti u zombija. Odnosno, mozak nesrećnog mrava će ostati netaknut ali će gljiva ipak preuzeti kontrolu nad njegovim telom zaposedajući mu mušiće i nerve. Tako mravi postaju mutanti između gljive i insekta, što je zaista zastrašujuće.

A kada se proširi po celom telu, gljiva će pronaći najbolje mesto za svoje širenje gde će zakopati živog i svesnog mrava. Onda će iz njegove glave iznići nove spore koje će dalje proširiti parazita svuda okolo. Agonija traje čak 10 dana i na kraju mrav umire.

“Kod životinja ponašanje kontroliše mozak koji šalje signale do mišića. Ali ovde parazit kontroliše ponašanje domaćina. Baš kao lutkar koji povlači konce”, kaže profesor David Hughes.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime