Pratili smo ovih dana kako se zaglavio The Ever Given u Sueckom kanalu i koliko je bilo potrebno vremena da se odglavi i pomorski saobraćaj vrati u normalu.

Sada je na pomolu novi problem. Zbog ovog incideta hiljade životinja će možda uginuti.

Grdosija koja se zaglavila u Suceskom kanalu sprečila je prolazak 100 teretnih brodova a najmanje 20 je prevozilo životinje. Prema procenama neprofitne organizacije Animals Internationals na tim brodovima je bilo 200.000 ovaca, goveda i druge stoke, piše gizmodo.com.

Posle skoro nedelju dana zaglavljenih u kanalu, nosačima brodova verovatno je ponestalo hrane i vode za životinje. Mada su zakonske obaveze nalagale da se brodovi pripreme za ovakve situacije.

Zakon Evropske Unije propisuje da brodovi koji prevoze žive životinje moraju da utovare 25% više hrane nego što je potrebno za njihova putovanja.

Animals Internationals ističe da brodovi često izbegavaju tu obavezu. Ovakva situacija pokazala je još jednom okrutnost trgovine izvozom žive stoke jer se životinje tretiraju kao roba, a ne živa bića. Životinje se trpaju u teretne kontejnere i često zlostavljaju. Ovakva putovanja su prilično mračna i nehumana.

“Povremeno se javljaju pravi skandali kada situacija pođe po zlu. Zapravo je to svakodnevni horor,” rekao je Peter Stevenson chief policy officer at animal welfare group Compassion in World Farming, told Bloomberg.