Zgrade nas truju, kaže se u najnovijem izveštaju UN. Prošle godine zgrade su proizvele veliku kolličinu gasa koji je enormno zagrevao planetu.

Na ovo je uticala promena upotrebe energenata. Dobar deo zgrada je umesto uglja, drveta za domaćinstvo prešla na električne mreže koje koriste fosilna goriva. A znamo koliko su ona loša.

U izveštaju se napominje da je pored ostalog povećano trošenje ove energije, da štednja nije bila cilj i da je zagađenje raslo.

Građevinska indutrija je najveći zagađivač prirode jer ova industrija troši 50% svetske energije i isto toliko zagađuje. Da bi se stvorio beton potreban je cement a ceo taj proce oslobađa velike količine ugljen dioksid koji opet enormno utiče na efekat staklene bašte.

A zbog zagrevanja topla leta iziskivala su i veće količine energije koja se koristila za rashladne uređaje.

Prošla godina upamćena je i po povećanoj gradnji zgrada a znamo da se za to uglavnom koristi cement, beton, čelik, što proizvodi štetni ugljen dioksid.

Poslednjih decenija sve više raste broj poklonika izgradnje drvenih zgrada za čiju gradnju se ne koristi ili u vrlo malim količinama beton koji je veliki zagađivač naše planete.

Emisija štetnih gasova povećava globalno zagađenje a predlozi stručnjaka za smanjenje i okretanje zelenim energijama ne daju željene rezultatae.

Tako su energetski efikasne zgrade činile tek deo od 5,8 biliona dolara koliko je u svetu potrošeno u građevinskom sektoru.

Ipak, izgleda da ima napretka. “Iako broj akcija smanjenja emisije CO2 u građevinastvu raste, stopa godišnjeg poboljšanja se smanjje.” Ali to naravno nije dovoljno.

Treba još mnogo toga učiniti da se smanji emisija štetnih gasova. Velike promene se moraju desiti ako svet želi da ima budućnost bez eneromnog zagađenja, pa i bez njega koliko god je moguće.

Smanjenje emisije štetnih gasova očekuje se do 2050. godine kao što je rečeo u Pariskom sporazum o klimatskim promenama. U njemu je navedeno da je glavni cilj zadržavanje povećanja globalne prosečne temperature ispod 2 stepena C u odnosu na preindutrijski period. Ovo bi moglo da se ostvari ako se smanji emisija gasova staklene bašte. A za to je potrebna akcija svih zemalja i brižno planiranje upotrebe zelenih energija.