Saudijska Arabija je najzad počela da izdaje vozačke dozvole ženama. Ali ova muslimanska zemlja ostaje i dalje jedna od najkonzervativnijih zemalja na svetu, u kojoj su žene vrlo ograničene, u političkom i društvenom smislu.

Evo šta sve ne smeju žene u Saudijskoj Arabiji:

1. Da se oblače kako žele

Ženska odeća se strogo kontroliše u Saudijskoj Arabiji. Pravila su zasnovana na konzervativnom čitanju islamskog zakona. Dakle, “oblačenje za lepotu” je ilegalno. Sve žene u javnosti moraju da nose odeću koja im prekriva celo telo.

2. Da se udaju

Žene u Saudijskoj Arabiji ne mogu da se udaju bez direktne dozvole muškarca, obično oca. A ako žele da se udaju za stranca, moraju da dobiju dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova.

3. Da se takmiče u sportu

2016. godine Saudijci su predložili organizovanje Olimpijskih igara bez žena, a Princ Fahad bin Jalawi al-Saud rekao je kako njihovo društvo “teško prihvata da se žene takmiče u sportu”, piše Indy. Kad je ta zemlja napokon poslala dve žene na Olimpijadu 2012. godine, sveštenik ih je nazvao prostitutkama.

4. Da otvore svoj račun u banci

Žene ne smeju da imaju svoje lične račune.

5. Da imaju bilo kakvu interakciju sa muškarcima koji nisu porodica

Žene u Saudijskoj Arabiji imaju limitirane kontakte sa muškarcima koji nisu članovi njihove porodice. Limitirane znači – nikakve.

6. Da njihova deca budu njihova

Ako se žena razvede ona može samo privremeno da čuva svoju decu: dečake dok ne navrše sedmu godinu, a devojčice do devet godina.

7. Da izvade pasoš

Ne mogu bez dozvole muškarca.

8. Da imaju pošteno suđenje

U Saudijskoj Arabiji svedočenje žene vredi upola kao muškarčevo. Takođe, žene imaju pravo samo na polovinu nasledstva u poređenju sa braćom.

Ako vas zanima još detalja o životu u Saudijskoj Arabiji kliknite ovde.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime