Zemljino magnetno polje se stalno menja. I to nije ništa novo niti nepoznato. Obično se smatra da se severni i južni pol rotiraju na svakih 200.000 do 300.000 godina.

Ali, naučnici imaju nove podatke koji ukazuju na nešto sasvim neočekivano. Promena polova se upravo dešava i čini se da bi ona mogla da bude gotova za samo stotinak godina. A to je vrlo čudno pošto se do sada smatralo da je za ceo proces potrebno nekoliko hiljada godina.

Novo istraživanje objavljeno u Geophysical Journal International ukazuje da se poslednja promena dogodila upravo za samo stotinak godina.

Sigurno se pitate kako su uopšte uspeli to da otkriju, kada se sve desilo pre nekoliko stotina hiljada godina. E pa do podataka su došli testiranjem slojeva pepela izbačenog iz vulkanskih erupcija. Upravo u tim slojevima su ostali “zamrznuti” tragovi koji ukazuju na magnetne polove.

Inače severni pol se u poslednjih 200 godina pomerio za oko 1000 kilometara, čisto da znate. Takođe, naučnici su ovog leta otkrili da se magnetno polje zemlje ponaša pomalo čudno pošto je u nekim oblastima ojačalo a negde oslabilo.

A sve ove promene će se odraziti i na nas. Recimo, slabije magnetno polje će povećati količinu radijacije koja dopire do zemlje. Dakle, biće i više raka okže. Uz to mogu se očekivati problemi u telekomunikacija, saobraćaju i navigaciji.

Naučnici ipak kažu da ne bi trebalo da se previše brinete oko svega toga… photo: royce bair

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime