Zbog čega je najbogatiji kontinent istovremeno i najsiromašniji?

Prokletstvo divne i velike Afrike

Novinar Financial Timesa Tom Burgis analizirao je siromaštvo u Africi. Kao i paradoks da je najbogatiji kontinent istovremeno i najsiromašniji.

On smatra da to nije slučajnost već model koji uzrokuje sistemsko uništavanje širom Afrike.

Kao primer navodi Katangu, provinciju Demokratske Republike Kongo, gde se nalaze enormne količine prirodnog bogatstva uključujući dijamanate i zlato.

Veliki rudarski bum Katange dogodio se na prelazu između dva veka kada je predsednik Konga, Laurent-Desire Kabila, a onda i njegov sin Josip, dao rudnike u koncesiju međunarodnim rudarskim kompanijama koje su počele da koriste bogatstvo ove zemlje.

Ovaj dogovor Kongu je doneo veliko bogatstvo.

Ali ne svima.

Od njega su profitirale elite, a obični građani su ostali praznih džepova. Istraga Ujedinjenih Nacija otkrila je da je između 1999. i 2002. godine, predsednik Kabila prebacio velik broj rudnika koji su bili u državnom vlasništvu, a vredili oko 5 milijardi evra, u privatni sektor, odnosno u ruke privatnim kompanijama pod njegovom kontrolom. Ovaj transfer izvršen je bez ikakvih naknada za državnu blagajnu.

Izbili su protesti a vojska je krvavo ugušila nemire i ubila preko 100 demonstranata.

Burgis navodi i da Afrikom vlada široka paleta kleptokrata, a zajedničko za skoro sve zemlje je velika eksproprijacija (otimanje) sredstava koja se događala za vreme kolonijalnog doba.

Ni to nije sve.

Oslanjanje vlasti na prihode od strane prirodnih resursa dovodi do korupcije i ugnjetavanja, tvrdi Burgis.

Tako je u Angoli gde polovina BPD-a stiže od nafte, skoro 32 milijarde dolara nestalo sa državnih računa za samo tri godine, od 2007. do 2010. godine.

Zanimljivo je da je afera Panamski dokumenti razotkrila brojne tajne off-shore račune predstavnika vlasti iz Afrike.

Burgis je pesimista i smatra da je gotovo nemoguće afričke zemlje i vlasti naterati da rade za opšte a ne privatno dobro. Dodaje kako je takvo ponašanje u prirodi trgovine ovakvom vrstom bogatstva.

Ipak, novinar misli da bogate zemlje snose deo odgovornosti i da bi mogle da pomognu Africi, poput modela sprečavanja trgovinom krvavih dijamanata.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *