Zavisnost od mobilnih telefona je “bolest” modernog doba. Moguće je, sasvim izvodljivo pobediti zavisnost i skloniti se od ovih spravica koje vam ponekad upropašćavaju život.

Stručnjaci tvrde da preterana upotreba mobilnih telefona može dovesti do depresije, straha od oduzimanja mobilnog, pada koncentracije, nesanice, smanjenja socijalnih kontakata.

Pokušajte da poslušate savete stručnjaka i odmorite se od mobilnih telefona kako biste poboljšali psihičko i fizičko zdravlje.

Odredite vreme kada ćete mobilni odložiti, skloniti ga tako da ne virkate stalno u njega. Poželjno je da to bude kada doručkujete, ručate, večerate, kada ste sa porodicom ili prijateljima. Polako se navikavajte da mobilni ne treba uvek da vam bude u ruci. Koncentrišite se na neke druge aktivnosti.

Kažu poznavaoci da nije loše skloniti ga negde da ga uopšte ne vidite, u neku fioku, da ga pokrijete ćebetom, odložite u džep jakne koju ne nosite ili ostavite u tašni. Tako vam neće biti na vidiku, neće vas mamiti da ga uzmete i proverate ko se javljao, šta ima novo na društvenim mrežama.

Važno je da isključite zvuk kada vam stigne pošta, poruka na viberu i sl. Tako vas zvono neće uznemiravati a poruke i ostala obaveštenja već ćete pogledati.

Nemojte dopustiti da mobilni diktira vaš život, već ga uklopite u svoj i služite se njime onda kada vam je potreban. Inače ćete biti njegov rob preko celog dana a tako ćete izgubiti dragocene trenutke sa partnerom, decom, kolegama, prijateljima.

Mobilni telefon nemojte držati kraj kreveta kada krenete na spavanje. Remetiće vas samo prisustvo i mamiti da “bacite” pogled da ne biste propustili neku inoformaciju, makar to bila i vremenska prognoza što vam baš nije neophodno tokom noći.

Nemojte buljiti u mobilni dok idete ulicom. U brojnim istraživanjima je dokazano da tako možete nastradati jer ne gledate kuda idete.

Ako vam ništa od ovoga ne pomogne možete naći aplikacije sa digitalnim programima za detoksikaciju. Neki programi recimo, blokiraju pameteni telefon na sat vremena. Tek da se vidi kako stoje stvari između vas i mobilnog.

Isključite mobilne i uključite se u život.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime