Američka vojska modernizovala je zatvor u Guantanamu kako bi ga prilagodila sve starijim zatvorenicima. I sve je izvesnije da oni zapravo nikada neće ni izaći odatle.

Nedavno je u Gvantanamu otvoren i novi medicinski centar koji je posetila grupa novinara.

Najstariji od 40 zatvorenika koji se trenutno nalaze u vojnoj bazi u Guantanamo Bay, na jugoistoku Kube, ima 71 godinu. Najmlađi ima 37, a prosečna starost je 46 godina.

Sjedinjene Države zatvorenike optužuju da su učestvovali u različitim terorističkim aktivnostima i smatraju ih previše opasnim da bi mogli da budu pušteni na slobodu.

Pentagon je zato komandiru zatvorskog kompleksa, admiralu Johnu Ringu, naredio da osigura da kaznionica nastavi sa radom još 25 godina.

Tako je zatvor pretvoren u bolnicu.

U klinici se izmenjuje troje doktora, pomoćnik terapeuta, troje psihijatara i 11 medicinskih sestara koji u njoj borave u rotacijama od 6 do 9 meseci.

Pacijenti boluju od uobičajenih bolesti za svoje godine: dijabetesa, visokog pritiska, gastro bolesti, motoričkih poremećaja.

Od otvaranja tog zatvora 2002., umrla su devetorica zatvorenika, od kojih su sedmorica počinila samoubistvo. Jedan zatvorenik je umro od raka, a jedan od srčanog udara.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime