Verovatno i vi volite miris zemlje posle kiše? A šetnja prirodom upravo u tim trenucima opušta kao ništa drugo.

Samo, zašto sve miriše tako divno posle kiše? Kada kiša recimo nema miris, pošto je samo voda.

E pa naučnici misle da su najzad shvatili šta se dešava.

Ljudi su odavno svesni ovog mirisa. Postoji čak i ime za pojavu – petrichor. Reč je nastala od dva grčka pojma: petra što znači kamen i ichor što znači tekućinu koja se kreće kroz bogove. Dakle stari Grci su smatrali da posle kiše sama suština naše Zemlje može da se oseti.

Ali naučnici tek 1964. godine prvi putpokušali da objasne pojavu. To su uradila dvojica naučnicka iz Australije, ali nisu baš uspeli da pronađu odgovore.

“Oni su se pozabavili uljima iz biljaka i hemikalijama koje proizvode bakterije u tlu. Zanimljivo je da se nisu bavili mehanizmom koji bi objasnio ispuštanje mirisa u vazduh”, precizira Cullen Buie sa  Massachusetts Institute of Technology.

Ali on misli da je otkrio u čemu je stvar.

Buie i njegov tim naučnika su snimali kapljice kiše kako padaju na 38 različitih vrsta tla.

I shvatili su da se dešava nešto čudno. Kada kapljica kiše dodirne površinu zemlje, ona zarobljava malene mehuriće vazduha. Oni se kreću ga gore, baš kao mehurići u šampanjcu.

E pa upravo vazduh iz tih malenih balončića nosi miris zemlje.

A u zavisnosti od brzine kretanja kapljica i površine zemlje, stvaraju se i različiti mehurići. Dakle, kiša ne miriše uvek i svuda isto.

Zanimljivo je da se istim mehanizmom bakterije prenose u vazduh. A pošto je ranije dokazano kako se u zemlji nalaze mnogi korisni mikrobi, koji su dobri za vaš imunitet, verovatno je i šetnja posle kiše zapravo dobra za vas. Odnosno, verovatno je zbog toga i doživljavamo tako prijatno…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime