U novim terorističkim napadima koji su se juče dogodili u Belgiji poginula je  najmanje 31 osoba. Bombe su postavljene na aerodrom u Briselu kao i u podzemnu železnicu u blizini sedišta Evropske unije. Islamska država je preuzela odgovornost.

Samo zašto teroristi ponovo biraju baš ovu malecku zemlju između Francuske i Holandije?

Iz nekoliko razloga.

Prvi je svakako politička poruka. Pošto se upravo u Briselu nalaze kancelarije Evropske komisije teroristi tako šalju poruku da su jači od Evrope.

Drugo, Belgija je vrlo specifična zemlja.

Samo u Briselu gde ima milion ljudi živi 19 različitih nacionalnih grupa, a grad je podeljen na 6 policijskih zona. Takođe, u zemlji funckionišu dve obaveštajne agencije. Zapravo cela zemlja je poprilično podeljena na Flamanski i Valonski deo. Takođe tri jezika su u širokoj upotrebi: francuski, holandski i nemački. Stručnjaci smatraju da se informacije vrlo lako gube u silnoj birokratiji podeljene zemlje.

“Čak i u najbolje organizovanim društvima po pitanju službi bezbednosti postoje mračna mesta gde možete da se sakrijete. U Belgiji su ta mračna mesta poprilično velika”, smatra ekspert za terorizam iz američkog Centra za strateške studije Tom Sanderson.

Ni to nije sve.

U Briselu se nalazi i siromašni kvart Molenbeek, deo grada u kome uglavnom žive useljenici. Mnogi se slažu da je on rasadnik kriminala i terorizma.

Belgijskim vlastima zamera se zanemarivanje muslimana koji žve na marginama društva.

“Zbog poteškoća oko uklapanja u neprijateljski raspoloženo društvo oni traže alternative na društvenim mrežama u koje se mogu uključiti”, navodi stručnjak za borbu protiv terorizma Rik Coolsaet iz briselskog tink-tanka Egmont. “Kriminalne aktivnosti i regrutovanje stranih boraca događa se na marginama lokalnog okruženja u kojem su odrasli”, kaže Coolsaet.

Inače upravo u Molenbeeku se četiri meseca bez problema krio terorista Abdeslam, koji je organizovao napade u Parizu prošle godine kada je poginulo pre 130 ljudi.  U nekim delovima predgrađa živi i do 80 posto muslimana koji se većinom nisu uklopili u društvo.

Skoro 6.000 komada vatrenog oružja svake godine se zapleni u Belgiji, što je više nego u celoj Francuskoj, pokazuju policijski podaci,. Oružje džihadistima, odraslim u Belgiji, najčešće prodaju balkanske kriminalne mreže.

Stručnjaci kažu da neki problemi idu unazad sve do ranih 70-ih godina, kada je Belgija, tada još uvek sa snažnom teškom industrijom, tražila usluge i jeftinu naftu od Saudijske Arabije dopustivši izgradnju džamija i dolazak propovednika sa Bliskog Istoka.

Sa druge strane, kada su zamenik premijera Jan Jambol u novembru rekao da je Belgija najslabija karika Evrope i najavio agresivnu borbu protiv terorista kao i čišćenje Molenbeeka optužen je za neprijateljstvo prema Muslimanima.

Takođe, belgiske bezbednosne služe nisu dovoljno jake. Uz isti broj stanovnika, njihovih obaveštajaca je samo 600, što je 3 puta manje u odnosu na Holandiju gde je mnogo manje pretnji od ekstremizma.

Zato će svakako prvi korak biti jačanje obaveštajnih agencija. Što je već najavljeno dupliranjem budžeta. Ali za prve rezultate će trebati da prođe vreme.

Do tada, neka nam je bog u pomoći…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime