Da li znate kako radi GPS? Mislimo na uređaj koji vam pomaže da odredite lokaciju vašeg telefona, ili navigaciju u kolima, kao i gomilu drugih stvari bez kojih bi svet koji danas poznajemo bio sasvim drugačiji i dosta komplikovaniji.

Pa, radi tako što u svim tim uređajima, uključujući telefone, postoji maleni prijemnik koji hvata signale sa satelita i na osnovu njih određuje svoje koordinate na Zemlji, odnosno lokaciju na mapi.

Samo, odakle ti sateliti?

U orbitu Zemlje ih je postavila Američka vojska, kao super tajni, super napredni projekat koji imaju samo Sjedinjene države. Realizacija projekta je počela 1973. godine.

A onda su ga, 10 godina kasnije, poklonili celom svetu da ga slobodno  besplatno koristi.

Zašto bi to uradili možda se pitate?

Evo odgovora.

GPS je napravila američka vojska za svoje interne potrebe, odnosno za određivanje lokacija na terenu, navođenje raketa i aviona, brodova kao i drugih vozila i trupa.

Ali 1983. godine se dogodilo nešto strašno.

Sovjeti su oborili korejski putnički avion Boeing 747 na letu Korean Air Linesa na letu 007 iz New Yorka za Seula Lumpura koji je greškom na par trenutaka ušao u Sovjetski vazdušni prostor.  Misleći da se radi o špijunskom avionu, vojni avioni SSSR su srušili putnički Boeing. 269 ljudi je ubijeno.

Zanimljivo je da su Sovjeti prvo pokušali da negiraju rušenje. Onda su rekli da je u pitanju Američka provokacija. Onda su potvrdili da je bilo incidenta ali sa vojnim avionima. Mesecima i godinama kasnije odbijali su da predaju dokaze sa lica mesta, ostatke aviona i podatke o letu. Čak ni tela žrtava. Porodice nastradalih nisu mogle da sahrane svoje najbliže. Ovde imate celu priču o rušenju aviona.

Kada su zapadne zemlje shvatile šta se desilo odmah su osudile akciju Sovjetskog saveza.

Američki predsednik Ronald Regan je napad nazvao masakrom i zločinom protiv čovečnosti. A onda je uradio nešto neverovatno.

U septembru 1983. godine saopštio je da Amerika celom svetu poklanja GPS, sistem navigacije koji je do tada samo i jedino mogla da koristi američka vojska.

Ideja je bila plemenita, odnosno da se više nikada ne desi takva greška, posle koje je ubijeno na stotine ljudi.

Vrlo brzo su avioni i brodovi bili opremljeni sistemom za navigaciju.

Posle nekog vremena, kako je tehnologija napredovala, on je postao uobičajen deo opreme automobila, a danas ga imate i u svakom telefonu. Svet u kome živimo bukvalno ne bi bio ovakav da nemamo tako dobru i tako dostupnu navigaciju.

GPS i dalje održava Američka vlada a njegovo korišćenje je besplatno.