Evropski potrošački centar istraživao je fenomen brzog kvarenja tehnike. Njihov zaključak ukazuje na ono što većina nas odavno sumnja – nije slučajno što nam bolje radi mašina stara 30 godina, nego nova.

Evropski potrošački centar istraživao je fenomen brzog kvarenja tehnike i zaključio da je rok trajanja tehničkih uređaja sve kraći zato što proizvođači namerno prave lošije proizvode koji su programirani da se brže kvare.

U izveštaju ovog centra navodi se da se mehanički proizvodi nameštaju da rade onoliko sati koliko traje garantni rok, a u elektronske uređaje često se softverski ubacuje greška ili se u proizvode namerno ugrađuju delovi lošijeg kvaliteta.

Uređaj koji se tada pokvari je zastareo, a novi model već je u radnjama. Kako tvrde iz Evropskog potrošačkog centra, na taj način proizvođači sami stvaraju potražnju za uređajima.

"To znači da je proizvod napravljen tako da, kada samo jedan njegov deo otkaže, ceo uređaj prestaje da funkcioniše", navodi se u izveštaju.

Međutim, ovaj potez proizvođača je mač sa dve oštrice. Naime, kupci koji su ubrzo po isteku garantnog roka ostali bez skupo plaćenih uređaja zbog tog neprijatnog iskustva odlučuju da kupe nove uređaje drugih proizvođača, prenosi Mondo.
 

Dakle, bili ste u pravu…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime