Suviše umorni za šaputanja na jastuku? Ovo je problem koji frustrira mnoge žene, ali naučnici možda konačno imaju odgovor na pitanje zašto muškarci zaspe odmah posle seksa.

 
Oni zaista moraju da spavaju nakon seksa jer je muški mozak programiran da se isključi nakon obavljenog “posla”, tvrde naučnici.Eto savršenog izgovora za muškarce koji se samo skotrljaju i klimaju glavom umesto da šapuću na jastuku.
 
Istraživači su skenirali mozak muškaraca pre i nakon orgazma i otkrili da se cerebralni korteks – ili “misleća” oblast – gasi.Odmah potom, dve druge oblasti – cingularni korteks i amigdala, govore ostatku mozga da deaktivira seksualnu želju.
 
Ovo je praćeno talasom hemikalija kao što su oksitocin i serotonin koji sadrže moćno sredstvo za izazivanje sna.
 
‘Ovi eksperimenti nam daju prve odgovore šta se dešava u mozgu tokom orgazma. Kada muškarci dožive orgazam oni neko vreme moraju da odmore, “ kaže neurolog Serž Stoleru koji vodi grupu u Savetu za medicinsko istraživanje u Francuskoj.
 
‘Kod žena pak nije tako. Oni nemaju tako izražen period “oporavka” i mogu da budu vrlo pričljive dok njihovom partneru treba odmor.
 
Jedna od hemikalija koja se luči kod muškarca je prolaktin koji je povezan sa osećajem seksualnog zadovoljstva, a oni koji imaju deficit ove materije manje su umorni.
 
 ‘Ljudski mozak je u potpunosti umešan u svaki korak seksualnog ponašanja, tvrdi Dr Stoleru. Možda će ovo biološko objašenjenje biti olakšanje nekim ženama čiji su partneri uspavani nakon vođenja ljubavi.
 
Istraživanje pokazuje da mozak isključuje gotovo svu seksualnu želju nakon orgazma.  
 
Psiholozi su se bavili i problemima žena čiji partneri zaspe, a koje se nakon toga osećaju nesigurni i vape za pažnjom.
 
Ipak, ne treba kriviti partnere. Za sve je kriva priroda: 2005 istraživači su otkrili da nakon vrhunca, mišići muškaraca ostaju iscrpljeni bez glikogena koji daje energiju, a pošto je njihova mišićna masa uvek veća nego kod žena, logično je i zašto su isrcpljeniji.
 
Muškarci se gotovo uvek osećaju opuštenim nakon seksa. Osamdeset procenata njih tvrdi da mogu bez problema da zaspe, dok je isto reklo samo 46 % žena, na osnovu istraživanja 10 000 ispitanika u Evropi.
 
Istraživanje je pokazalo čak i da je 48% muškaraca zaspalo tokom samog čina! Za ovakve slučajeve naučnici još uvek nisu našli objašnjenje.
 
Photo: Flickr
 
 
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime