Zbog loših ekonomskih prilika, mnogi milenijalci (mladi rođeni između 1980. i 2000. godine) sve manje štede, čak i kada bi hteli.

A mnogi ni neće, pošto misle da će kapitalizam propasti.

To piše Keith A. Spencer za Salon. Evo još nekih zanimljivih detalja iz teksta.

“CNN je prošle nedelje objavio da 66 posto milenijalaca između 21. i 32. godine života nema nikakvu ušteđevinu za penziju. CNN to pripisuje studentskim dugovima, stagnaciji plata i visokoj stopi nezaposlenih.

Međutim, mnogi milenijalci smatraju da CNN-ov članak ne pogađa pravi problem Mnogi od njih ne štede jer jednostavno ne mogu da zamisle budućnost u postojećem ekonomskom sistemu.

Sudeći prema objavama na društvenim mrežama, mladi levičari smatraju da im je jedina nada za penziju ukidanje kapitalizma ili kraj sveta.

“Retvituj ako je socijalizam tvoj plan za penziju”, napisala je na Twitteru politička savetnica Holly Wood kao reakciju na CNN-ov članak.”

Starije generacije i imućniji milenijalci zgroženi su takvim stavovima. Međutim, iznenađujući broj mladih ljudi slaže se sa Wood.

Neki od njih kažu da im je jedina nada za budućnost osnivanje samoodrživih zajednica, a neki polažu nade u propast kapitalizma. Strahuju od daljih klimatskih promena, koncentracije bogatstva u rukama manjine i privatizacije programa socijalne pomoći.

“Ne mislim da svet može podržati kapitalizam još jednu deceniju”, kaže Wood.

Inače, prema nedavnoj anketi Pew Research Centrea, milenijalci su siromašniji od bilo koje druge generacije.

Nesigurna budućnost mnoge milenijalce motiviše na to da sreću potraže u sadašnjosti. Tako neki od njih ulažu u putovanja, a neki se ni ne trude da pronađu stalan posao.

Mnogi se nadaju budućnosti u kojoj će vladati blagostanje kada više nećemo morati da radimo. A ako se to i ne ostvari, posvećeni su izgradnji svojih solidarnih zajednica u kojima će preživeti crne godine 21. veka, zaključuje Spencer za Salon.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime