Šargarepe su dobre za oči. Vitamin C leči prehladu. Srbi su najstariji narod na svetu a vakcine su opasne. Slanina je zdrava.

Ništa od ovoga nije istina, iako mnogi veruju da jeste.

Kako je moguće da laž postane istina? Vrlo lako, kažu naučnici. I sve što je potrebno da uradite jeste da laž stalno ponavljate.

Upravo zato političari stalno ponavljaju svoje poruke, marketing eksperti besmislene slogane i države propagandu kojom utiču na javno mnenje.

“Ponavljanje čini da stvari izgledaju uverljivije”, objašnjava Lynn Hasher psihološkinja sa Univerziteta Toronto dodajući da je njen tim to otkrio još sedamdesetih, piše Wired.

“Danas je efekat čak i moćniji, pošto su ljudi umorni i ometeni mnogim informacijama.”

Upravo zato razne teorije zavera, lažne vesti i propaganda tako dobro prolaze kod mnogih ljudi.

Čisto da znate, nije to ništa novo. Čak je i Hitler tehniku koristio za svoje manipulacije.

“Slogane treba stalno ponavljati dok i poslednji pojedinac ne prihvati ideju”, napisao je u Majn Kampfu.

Samo zašto je to tako?

Naš mozak istinitost informacija procenjuje na osnovu dve stvari:

– da li se uklapa u naše okvire i znanje
– da li nam informacija zvuči poznato.

Prva stvar je jasna: nove činjenice upoređujemo sa potvrđenim znanjima koje već imamo i na osnovu toga procenjujemo da li se uklapaju ili ne.

Ali, druga stvar je komplikovana. Naučnici su otkrili da ako nam nešto zvuči poznato, pošto smo tako nešto već čuli, to može da utiče na našu racionalnost. Odnosno, nešto što nam zvuči nelogično će vremenom za nas postati istina, iako se prvobitno nije uklapalo u naše koncepte.

“Kada vidite informaciju po drugi put mnogo lakše je procesuirate, brže je pročitate, lakše je razumete. Naš mozak tu brzinu tumači kao signal da je u pitanju istina”, objašnjava Lisa Fasio, pshiloškinja sa Univerziteta Vanderbilt.

Kako da se zaštitite od lažnih vesti, manipulacije i propagande?

Najbolji način je da budete svesni da takve stvari postoje i ništa ne prihvatate kao izvesne činjenice. Ne verujte stvarima tek tako, proveravajte vesti, tražite izvore, sumnjajte…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime