Evo zašto kupujemo ono što ne želimo, otkrivaju stručnjaci za marketing. U prodavnicama je sve osmišljeno tako da kupimo više nego što nam treba i ono što zapravo nismo ni želeli da kupimo.

Kada uđete u samoposlugu zgrabićete kolica a zapravo kad razmislite ona vam i ne trebaju. Planirate samo par stvarčica a u kolica može da stane skoro ceo vaš frižider. I to nije slučajno. Podsvesno veličina kolica sugeriše da kupujete i kupujete i kupujete. Odolite iskušenju.

Ali ćete pri sledećem koraku teško odoleti iskušenju jer je tu ispred vas raznovrsno povrće. Ono je potrebno, ono je zdravo i morate da ga kupite, iako kod kuće imate sve što vam treba. Ali nije loše imati zalihe, govorite dok trpate povrće u kolica.

Proizvođači raznih stvarčica, igračaka, kozmetike, odeće što ne ide uz hranu, traže od vlasnika prodavnica da te svoje proizvode posebno naređaju na gomilu i budu upadljivi. I uvek vas nešto privuče pa kupite kućne papučice, simpatične čarape za patike i još koješta što niste planirali.

Obožavate hleb a miris se širi na sve strane, korica je hrskava, ima više vrsta žitarica, baš onakav kakav volite i koji vam je nutricionista preporučio. Kupujete ga iako ubeđujete sebe da je bolje jesti bajat hleb koji vas čeka kod kuće. Uz to dodajete i nekoliko mafina, možda vam dođu gosti.

Skupi brendovi su uvek na policama koje su u visini vaših očiju, kao da opominju i vape da ih kupite. Prvo njih ugledate pa zašto da ne kupite kada ih reklamiraju. Nemate naviku da proveravate sadržaj proizvoda, niti da pogledate šta se nalazi na onim donjim policama. Menjajte naviku i kupujte mudro.

Naučite i da kupujete proizvode kojima je snižena cena jer im uskoro ističe rok trajanja a do tada su kvalitetni i dobri. Tako ćete uštedeti prilično novca.

Važno je i da pre odlaska u kupovinu napravite spisak šta vam je potrebno i da kupujete po spisku. Tako ćete izbeći marketinške trikove i nećete kupovati ono što vam ne treba.