Zašto još nismo pronašli vanzemaljce?

Zato što su već odavno mrtvi

Potraga za vanzemaljskim životom je jedan od najvećih zadataka nauke već godinama.

I čini se da smo sve bliže. Moćni teleskopi otkrivaju sve više egzoplaneta na kojima bi život mogao da postoji. Ali iz nekog razloga od vanzemaljaca ni traga ni glasa.

Pa gde su onda ti mali zeleni, mora da se pitate?

E pa naučnici sa Australian National University misle da imaju objašnjenje: vanzemaljaca nema oko nas zato što su odavno izumrli.

To nije nova ideja i već ranije je objašnjena Fermijevih paradoksom, koji ukazuje da je Univerzum toliko veliki i toliko dugo postoji da će se inteligentni oblici života uvek pojaviti na različitim mestima u različito vreme. Odnosno promašiti.

Australijski naučnici ovoj teoriju dodaju i činjenicu da je Svemir zapravo poprilično neprijatno mesto. Što znači da je život, ako se negde i pojavio, vrlo brzo i nestao.

„Većina mladih planeta je veoma nestabilna. Da bi se pojavili uslovi za život potrebno je da imate gasove, vodu i ugljen dioksid“, kaže Aditya Chopra.

Istraživači su ovo mišljenje zasnovali na osnovu onoga što znamo o Veneri, Marsu i Zemlji. Oni smatraju da se život na Zemlji razvio vrlo brzo, što znači da je stabilnost temperature uspela da bude ostvarena.

Tako da je Zemlja zapravo više izuzetak nego pravilo. Naučnici objašnjavaju da su ovde mikrobi pomogli stabilizaciju uslova za život veoma rano.

„Ovo što se dogodilo na Zemlji je čista sreća i velika je mogućnost da se nije dogodilo ni na jednom drugom mestu“, navode istraživači.

Zaključak istraživanja je da ćemo možda naći fosilne ostatke vanzemaljskog života i to samo mikroba. Možda. Ali verovatno ne.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *