Da li vam se možda čini kako je život komplikovan i težak? I kako ništa nije kao što planirate? Pa, niste jedini. Ali imamo dobru i lošu vest. U pravu ste, život jeste komplikovan i krivac za to su fundamentalni zakoni na kojima je postavljen naš univerzum. To je loša vest. Dobra vest je da kada ih shvatite sve može da bude malo jednostavnije.

Evo o čemu se radi.

Marfijev zakon kaže da sve što može poći naopako – poćiće.

I zapravo, to nije sasvim daleko od istine. Stvar je u tome da bukvalno sve oko nas teži haosu, od parčeta hleba koje će pasti na namazanu stranu pa do veze koja želi da se raspadne brutalnim svađama. Ta težnja ka haosu je u samom srcu celokupnog svemira i zove se – entropija. Opisuje se kao težnja sistema da spontano pređe u stanje veće NEuređenosti. A sistem je sve oko vas pa i vaš život i planovi koji će zato na svaki mogući način pokušati da vam poremete život i sve što vi želite. Zato što svemir teži neuređenosti. A vi želite uređenost.

Vrlo je jednostavno kada vam budemo objasnili na primeru. Zamislite da uzmete kutiju slagalica i sve delove bacite ispred sebe na pod. U teoriji bi bilo moguće da sve padnu savršeno i cela slagalica se složi iz prve. Ipak, to se nikada neće desiti. Zašto?

Zato što su šanse toliko male da je to praktično nemoguće. Postoji samo jedno moguće stanje u kome će svi delovi biti u savršenom položaju da slože slagalicu, I beskrajno mnogo stanja u kome neće.

A to znači da su red i pravilnost greška, odnosno neverovatan događaj.

I to je naravno problem za sve nas koji tako želimo red i planiranje.

E to vam je entropija.

Samo zašto je to bitno za naše živote?

Zato što vremenom entropija i samim tim haos imaju jaku sklonost da se povećavaju. Vaše puzzle će ostati nesložene, korov će vam uništiti baštu, zgrade će se rušiti a planovi će vam padati u vodu. Ako biste dovoljno sačekali shvatili biste da ništa nije tako sigurno. Čak bi se i planine urušile i nestale posle nekog vremena.

U samom srcu našeg sveta je da želi da bude nestalan i u što većem haosu.

Drugi zakon termodinamike kaže da se u zatvorenom sistemu entropija nikada ne smanjuje.

Pa, šta to znači za sve nas i kako može da nam pomogne?

Ne morate baš odmah da padate u depresiju, iako deluje pomalo beznadežno.

Da biste nešto uradili u životu moraćete da se potrudite. I to poprilično, ako želite da pobedite, bar privremeno, neizbežne zakone fizike.

To znači da ćete morati da iznova i iznova slažete slagalice, da se borite za uspeh u karijeri ili očuvanje veze.

I taman kada mislite da je sve super i opustite se – Univerzum će vas udariti po faci i podsetiti da on ima druge planove. A onda ćete morati ponovo i ponovo i ponovo da pokušate da unesete malo reda u vaš život.

Dobra vest je da ćete uspeti ako shvatite da je sve to potpuno normalno. Da niste vi loše sreće, već da je priroda našeg univerzuma drugačija od naše ljudske prirode. On želi haos a vi želite red.

Ali upravo ovi zakoni otkrivaju i našu ultimativnu svrhu života.

Moramo stalno iznova i iznova da se trudimo da stvorimo korisne vrste reda koji su dovoljno elastični da izdrže nezaustavljivu entropiju, smatra čuveni psiholog i naučnik Steven Pinker.

Dakle naša suština jeste da se neprestano trudimo, vredno radimo kako bismo uneli malo reda u naše živote. Tako posmatrano i nije previše strašan život zar ne?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime