Zašto je seks zabranjen u svemiru

I nije samo seks

Možda ste i vi kao mali hteli da budete astronaut. Ali imamo loše vesti. U svemirskim letelicama, pa i Međunarodnoj svemirskoj stanici postoje vrlo stroga pravila, prenosi SciShow Space.

Astronautima zapravo nije dozvoljen niz radnji koje u pitanje dovode njihovu udobnost, sigurnost i sigurnost celokupne misije.

Jedno od prvih pravila jeste ono koje se tiče seksa – nije dozvoljen ni pod kojim uslovima.

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici žive u 388 metara kubnih, a obično ih ima šest. Zato bi upražnjavanje seksa izvesno dovelo do komplikacija i neprijatnosti.

Takođe, ne zna se kako svemir (smanjena gravitacija, povećana radijacija, opasno prizemljenje…) utiče na eventualnu trudnoću.

Alkohol je još nešto što u svemiru nije dozvoljeno, ne računajući ruske kosmonaute kojima je konzumacija alkoholnih pića bila dozvoljena tokom misija 80-ih godina prošlog veka. Ipak, veća količina alkohola može uzrokovati neadekvatno rukovanje instrumentima.

Na trećem mestu je neočekivano- hleb. Mrvice mogu da izazovu začepljenja u ventilacionom sistemu letelica ili čak uzrokuju kvar instrumenata.

Hrana za svemir se priprema na poseban način, uključujući dodatak želatina kako bi se nered smanjio na najmanji mogući nivo.

Takođe, astronautima nije dozvoljeno čišćenje odeće, uključujući donji veš. Razlog je tehničke prirode jer se potrošnja vode u te svrhe smatra bacanjem resursa. Astronauti provode dane, pa čak i mesece u istoj odeći, a nakon što se isprljaju šalju je sa drugim đubretom ka Zemlji, gde će izgoreti prilikom ulaska u atmosferu.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *