Zašto je propala civilizacija Maja

Arheolozi otkrili nove činjenice o kolapsu drevnog naroda

Arheolozi su stvorili najprecizniju hronologiju civilizacije Maja, što otkriva i sasvim nove nove uvide propast ovog drevnog naroda.

Istraživači sa Univerziteta u Arizoni su analizirali 154 uzorka radiokarbonskog datiranja iz kraljevske palate u Ceibalu, koja je bila spaljena do temelja tokom kolapsa klasične civilizacije Maja u 9. veku.

Nova analiza dala je precizniju hronologiju i otkrila uspone i padove koji su doveli do propasti civilizacije.

Naučnici kažu da je pre konačne propasti bilo manjih “kolapsa”.

“Ono što smo otkrili je da su dva slučaja propasti – Klasični i Pretklasični – sledili slične obrasce”, kaže Takeshi Inomata, profesor antropologije i arheologije.

“To nije samo jednostavni kolaps, nego postoje talasi kolapsa. Kao prvo, tu su manji, vezani uz ratovanje i neke političke nestabilnosti, a onda dolazi veliki kolaps, u kome su mnogi gradovi napušteni. Zatim je na nekim mestima došlo do oporavka, samo da bi usledio još jedan kolaps.”

Iako nauka još uvek nema odgovor zašto su baš Maje i njihovi gradovi tako brzo nestali, najnovija analiza nudi jasniju sliku o dva urušavanja velike civilizacije.

“Vrlo je zanimljivo da te obe propasti izgledaju vrlo slično, ali u vrlo različitim vremenskim razdobljima. Sada imamo dobro razumevanje onoga kako je taj proces izgledao i to potencijalno može poslužiti kao predložak za druge istraživače da provere da li imaju i oni sličan obrazac na njihovim arheološkim nalazištima na tom području”.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *