Situacija na Bliskom istoku se dodatno komplikuje od kada su pre nekoliko dana Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Emirati prekinuli sve veze sa Katarom.

Američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je Saudijsku Arabiju i Katar na razuman dijalog kako bi se pronašlo rešenje. Istovremeno američki predsednik Donald Trump smatra da Katar zaista promoviše terorizam, za šta ga optužuju zalivske zemlje.

Sa druge strane Iran otvoreno podržava Katar.

A onda se u sukob Katara i Saudijske Arabije i njenih sunitskih saveznika svom žestinom uključila i Turska koja ga javno podržava i ne samo to već i šalje svoje vojnike kao preventivu.

Posle svega Bliski istok se našao na ivici velikog ratnog sukoba koji bi mogao da zapali možda i širi region.

Posledice sankcija se već vide. Najviše je pogođena avio kompanija Quatar Airways. Počela je nestašica hrane, na udaru hakera našla se televizija Al Jazeera, a najave su da će biti uvedena zabrana kupovine katarskog plina i nafte.

Ipak, iza svega po svemu sudeći stoji višegodišnji sukog Saudijske Arabije i Irana. Odnosno dve najveće i najmoćnije zemlje koje predstavljaju Sunite i Šite.

Zato ne čudi da Saudijska Arabija koristi sva sredstva kako bi potkopala i destabilizovala najavljeni dijalog Teherana sa Zapadom, ali i moguće rešenje sukoba u Siriji, piše Telegraf.

Istovremeno SAD ignorišu činjenicu da je Saudijska Arabija država u kojoj se ne poštuju ljudska prava, posebno žena koje su potpuno obespravljene.

Sa druge strane i Katar, najbogatija zemlja sveta mereno po BDP po stanovniku, takođe ima svoju agendu za region i muslimanski svet širom sveta. Ona se jasno manifestuje izuzetno moćnom i uticajnom medijskom mrežom Al Jazeera, koja je poseban trn u oku Saudijskoj Arabiji ali i Egiptu, gde su je optuživali da je pozivala na proteste i terorizam.

Katar je takođe jedan od najvećih investitora na svetu. Pod vodstvom 37-godišnjeg vladara Tamima bin Hamad Al Thania, koji je 2013. nasledio na tronu oca Hamada koji je 18 godina vladao tom zemljom, Katar nije krio da održava veze sa egipatskom Muslimanskom braćom i Hamasom u Palestini. Ipak, oni tvrde da ne finansiraju teroriste. “Nema nikakvih dokaza da vlada Katara podržava radikalne islamiste. Katar je doneo ceo niz mera kako bi sprečio svoje državljane da finansiraju terorističke grupe”, rekao je ministar inostranigh poslova Abdulrahman al-Than.

Neki analitičari smatraju da ove sukobe treba posmatrati i kao instrumente unutrašnjih previranja u zemljama i nastojanja da vladajuće strukture u zemlje ojačaju svoje pozicije.

Šta god da je u pitanju nije baš dobro…

Ako vas zanima kako izgleda život u Saudijskoj Arabiji kliknite ovde.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime