Zašto je pala Civilizacija Maja

Sada je otkriveno?

I pored neverovatnih dostignuća u astronomiji, arhitekturi i matematici, klasična Civilizacija Maja iznenada je propala pre oko 1.000 godina.

Istoričari se dugo pitaju zašto se to desilo. Mnogi su sumnjali da je velika suša bila uzrok, ali nije bilo dovoljno dokaza za to.

Sada su sofisticiranije tehnologije ne samo potvrdile tu teoriju već i ponudile dosta precizna merenja o tome kako je vremenom okruženje postalo previše suvo, piše IFLScience.

Izgleda da su lokalne klimatske promene bile dovoljne da sruše civilizaciju sa najnaprednijim sistemom pisanja, sposobnu za izgradnju velikih gradova.

Dakle, definitivno je dokazano da se zbog za sada nepoznatih razloga, klima u Centralnoj Americi stvarno dramatično izmenila.

Naučnik sa Univerziteta Cambridge Nicholas Evans izmerio je izotope kisonika i vodonika u molekulima vode zarobljenim u naslagama gipsa prikupljene prilikom bušenja dna jezera. Evans i njegovi koautori zaključili su kako je došlo do pada količine godišnjih padavina između 41 i 54% i to tokom nekoliko dužih perioda unutar 400 godina.

A to je sigurno dovelo do drastičnih posledica za poljoprivrednu proizvodnju.

Zanimljivo je da je danas nivo padavina slična onoj kada su Maje bile na svome vrhuncu. Ali bi nove klimatske promene mogle sve da promene…

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *