Zaštita krhkih ekosistema od kopanja llitijuma, naslov je analitičkog teksta objavljenog na bbc.com.

Tekst je posebno zanimljiv našim čitaocima zbog planova da se u našoj zemlji kopa litijum iako se građani tome sa pravom protive.

Na početku teksta podseća se da je poslednjih godina cena litijum karbonata, izvora jednog od najvažnijih elemenata u elektornici više nego utrostručena.

Prema predviđanjima potražnja za baterijama će se u budućnosti rasti mnogo više a time i litijuma. A posebno zvog sve veće proizvodnje i prodaje električnih automobila.

Proizvođači su povećavali proizvodnju dok su sa druge strane ojačale kritike da to šteti životnoj sredini zbog količine fosilnih goriva koja se koriste u preradi.

“Metode koje se koriste u tzv. zemljama litijumskog trougla Bolivije, Argentine i Čiela pod lupom su jer se u ovim zemljama nalazi 75% naslaga litijuma,” piše bbc.com.

Ističe se da je, pored ostalog, za proces proizvodnje potrebna velika količina slane vode a meštani brinu zbog uticaja na njihovo snabdevanje pitkom vodom, kao i zbog upotrebe hemikalija tokom procesa proizvodnje. Stanovnici se bune daljem razvoju rudarskih kompanija.

Sada se radi na usavršavanju tehnologije direktne ekstrakcije kako bi se litijum izdvojio za nekoliko sati, umesto za mesec koji je poreban u tradicionalnom znanju u bazenima za isparavanje. Ali kako kažu stručnjaci koji razvijaju ovu tehnoogiju “postoje značajni izazovi za komercijalizaciju ove metode.”

Sve u svemu, vađenje litijuma nikako nije bezazleno a protivljenje građana je sasvim razumljivo, jer zdravlje budućih generacija je važnije od zarade koja uglavnom ide stranim kompanijama, navodi BBC.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime