Zapadne sile se spremaju da pokrenu medijsku kampanju protiv Rusije zbog njene "sofisticirane propagandne mašinerije", prenosi „Njuz repablik“.

Kako se navodi, cilj je da se pobede svakodnevne bitke za novinske naslove, kao i da se priče iz EU i NATO prenesu i pokažu da je ono što Rusija navodi daleko od istine.

„U Rusiji, EU je opisana kao zavera homoseksualaca… stari mitovi o Hladnom ratu su se vratili. navodi portparol NATO-a u Moskvi Robert Pščel za AFP.

„Propaganda je tako sveprisutna. Oko 90 posto Rusa dobija informacije sa nacionalne televizije, a onaj deo Rusa koji je kritički nastrojen ne gleda televiizju uopšte. To je nemilosrdan narativ koji spoljni svet oslikava kao pretnju Rusiji“, navodi Pščel.

Kako ističe „Njuz repablik“, početkom aprila ruska televizije je prenela da je mladu devojku ubila ukrajinska artiljerijska paljba, pritom kršeći primirje. Međutim, kada je BBC istražio priču nije pronašao telo devojke, da bi na kraju ruski novinari priznali da ona ne postoji.

Osim toga, kako se navodi, bilo je i ruskih „trolova“ koji su na društvenim mrežama postavljali stvari koje su Moskvu prikazivale na dobar način, a vlasti u Kijevu kao fašiste.

„Ono što je jasno je da mi nemamo iste namere kao Rusi. Nije reč o antipropagandi, već o tačnim činjenicama i istinama“, rekao je neimenovani zvaničnik EU za „Njuz repablik“.