Home Život Gradski život Zagađen vazduh povećava rizik od korona virusa

Zagađen vazduh povećava rizik od korona virusa

0
Zagađen vazduh povećava rizik od korona virusa
zagadjen-vazduh-korona

Prema najnovijim studijama zagađen vazduh povećava smrtnost od korona virusa.

Prema istraživanju univerziteta Harvard prikupljeni su podaci iz 3000 okruga širom SAD. Rezultati pokazuju da zagađenje vazduha povećava smrtnost od novog virusa i to za 15 procenata, piše The New England Journal of Medicine.

Ustanovljeno je da mikroskopske čestice u vazduhu prečnika manjeg od 2,5 mikrometra koje se stvaraju sagorevanjem fosilnih goriva izazivaju preranu smrt usled srčanog udara, uzročnici su karcinoma a sada i smrti od covida 19.

Slični rezultati su zabeleženi i u istraživanju Martin Luter Univerziteta u Nemačkoj, Prema ovim istraživanjima zagađenje vazduha azotnim dioksidom takođe je povezano sa višom stopom smrti od covida 19. Istraživali su 60 regiona u Španiji, Italiji, Francuskoj i Nemačkoj.

Azot dioksid je gas koji uglavnom ispuštaju automobili, kamioni, elektrane i neka industrijska postrojenja. A njegova emisija je prilično opala kako se covid 19 proširio po svetu.

U zaključku ovih istraživanja se naglašava da države moraju raditi na otklanjanju zagađenja kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi.

Pomenimo da je u Srbiji poslednjih meseci pre pojave novog virusa vazduh u mnogim gradovima bio veoma zagađen pa smo se često nalazili pri vrhu zagađenja u svetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here