U zemljama Evrope polako ali sigurno izbacuju se iz upotrebe plastični predmeti za jednokratnu upotrebu.

U Francuskoj od 1. januara više neće moći da se kupuju plastične slamke, plastičan pribor za jelo za jednokratnu upotrebu. Na listi su i plastični ukrasni štapići za piće, onda konfete, plastične kutije u koje se pakuje brza hrana. Ovi predmeti se neće moći da se koriste od polovine ove godine ni u Nemačkoj.

Nemoguće je izbaciti odjednom svu nekvalitetnu plastiku iz naših života, koja se posle jedne upotrebe baca i enormno zagađuje okolinu. Važno je mislliti i na proizvođače koji po prestanku proizvodnje zabranjenih predmeta moraju da pronađu novu vrstu zarade, što u ovim kriznim vremenima nije ni malo lako.

Zanimljivo je recimo da su se na tržištu evropskih zemalja, mogu se naći i kod nas, pojavile recimo slamke od bambusa, papira, slame. Odlična i kvalitetna rešenja koja se očigledno moraju naći kako bi se zaštitila priroda od prekomernog zagađenjenja. Prema najnovijim podacima 10% otpada od plastike završava u okeanima, gde su nagomilana čitava brda plastike.

Takođe, mnogi plastični predmeti koji se koriste i te kako su štetni za naš organizam. Stručnjaci su ustanovili da već sada u ljudima postoje plastične čestice koje su pronađene čak i u posteljicama za bebe.

U svetu se godišnje proizvede oko 350 miliona tona plastike. Na prvom mestu po proizvodnji je Azija sa čak polovinom proizvodnje, onda slede Severna Amerika i Evropa.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime