Baloni punjeni helijumom izgledaju kao bezazlene stvarčice za dečju (ili odraslu) zabavu, ali najveći naučnici kažu da bi oni trebalo da budu zabranjeni jer preterana upotreba retkog gasa, helijuma može da dovede do ozbiljnih problema u budućnosti. 
 
Helijum je ključan za mnoge medicinske intervencije i suviše dragocen da bi se trošio na tako bespotrebne stvari kao što su baloni.
 
Hemičari sa Kermbridža tvrde da će za nekoliko decenija buduće generacije biti šokirane kada pogledaju unazad i shvate na šta smo trošili gas koji ne može biti  stvoren na veštački način. Helijum se najčešće povezuje sa trivijama kao što su baloni i smešnim ali opasnim načinom govora kada udahnemo ovaj gas. Ali helijum se koristi i na MRI skenerima, gde je važan u održavanju hladnoće magnetne rezonance, a meša se sa kiseonikom da bi pomogao disanje ozbiljno obolelih.
 
Helijum se pravi za industrijsku upotrebu tako što se odvaja od prirodnog gasa koji je bio izdvojen sa zemlje i što ga čini nezamenljivim. Za 50 godina bi moglo da dođe do ozbiljne nestašice, tvrde naučnici. 
 
Photo: Flickr