Zaboravite na GMO, globalno otopljavanje i korumpirane političare. Vreme je da se zabrinete zbog magnetosfere.

Evo šta se dešava. Duboko u središtu naše planete nalazi se rastopljeno jezgro koje stvara moćan magnetni štit. Upravo je on zaslužan za život na Zemlji zato što nas štiti od razornih solarnih vetrova.

Magnetosfera se prostire hiljadama kilometara oko planete a njegova sila utiče i na globalne komunikacije, migracije životinja ili vremenske prilike.

A naučnici su otkrili da je magnetno polje oslabilo za 15 posto u poslednjih 200 godina. To bi mogao da bude znak da se sprema okretanje polova na Zemlji.

Ukoliko do toga dođe solarni vetrovi će izbušiti rupe na ozonskom omotaču što bi moglo dramatično da utiče na vremenske prilike. Uz to će se za 3 do 5 puta povećati radijacija na zemlji a to će dovesti do većeg oboljevanja od raka kože.

Zapravo promene bi mogle da budu toliko strašne da bi čak bila ugrožena i naša civilizacija. "Ovo je vrlo ozbiljno pitanje", kaže Richard Holme, profesor sa Univerziteta Liverpul. Neki drugi istraživači smatraju da je globalno otopljavanje upravo posledica slabljenja magnetosfere.

Naučnici su ovo pitanje shvatili vrlo ozbiljno pa su u novembru tri svemirske letelice poslate kako bi otkrile da li se zaista zemljino magnetno polje menja.

Ako se ispostavi da zaista opada njegova snaga, to bi moglo da znači da će Zemlja postati suva i pusta planeta poput Marsa. Eto da znate…