Ne samo što ćemo ostati bez sladoleda, nego ćemo izgleda ostati, pa bez svega.

 

Novo istraživanje donosi vrlo zabrinjavajuće podatke o budućnosti civilizacije. Sve je počelo radom objavljenim pre tačno 40 godina pod nazivom "Svet je na putu katastrofe" iz 1970. godine.

U njemu su navedeni i ukršteni brojni podaci poput količine proizvedene hrane, populacije ljudi ili industrijske proizvodnje a ukazuje da nas 2030. godine čeka potpuni kolaps ekonomskog sistema.

E pa vidite, problemčić je što se svi novi pokazatelji sasvim podudaraju sa ovim predviđanjima, što znači da sa prilično velikom sigurnošću možemo da tvrdimo da nam se stvarno crno piše.

Novu analizu podataka i poređenje sa prvim istraživanjem su uradili naučnici sa MIT uz pomoć računarskih simulacija. Oni su razvili i nekoliko mogućih scenarija. Ukoliko se sadašnji konzumeristički trend nastavi ne gine nam kolaps ekonomije, opadanje svetske populacije u toku više generacija i vrlo ozbiljni globalni problemi poput ratova i lokalnih sukoba. Priroda jednostavno ne može da obezbedi dovoljno resursa za takav rast i to je onda neminovnost. To će dogoditi već 2030.

Naučnici kažu da je moguć i drugi scenario koji će sačuvati planetu i ljude, ali uz značajnu promenu pravne regulative, efikasniju industriju i veoma štedljivu ekonomiju. Dakle za 18 godina ćemo biti ili vrlo siromašni ali živi, ili siromašni i vrlo mrtvi na mrtvoj planeti.

Pa i nije nam baš neka budućnost…

 

A sada možete da pogledate i kratki dokumentarac o potrošnji energije i kako da se spremite za vreme koje nam predstoji!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime