Zaljubljenici u Star Trek će odlepiti! Naučnici kažu da je warp pogon ipak moguć! Dakle putovanja u daleke krajeve svemira više nisu samo tema SF filmova i serija.

Warp pogon manipuliše vreme i prostor kako bi doveo svemirski bord iz jedne tačke u svemiru na drugu, koristeći rupe u zakonima fizike, koji kažu da materija ne može putovati brže od brzine svjetlosti. Koncept za takav pogon predložen je još 1994. godine, a predložio ga je meksički fizičar Miguel Alcubierre, ali je u međuvremenu odbačen. Razlog je previše energije koja bi bila potrebna za to! Ali sada su se javila nova otkrića!

"Postoji nada da možemo da napravimo warp", zaključio je Harold White iz NASA.

Alcubierre je predvideo svemirski brod oblika ragbi lopte, koju okružuje velik prsten i koji je potencijalno napravljen od određenog egzotičnog materijala i koji bi uzrokovao krivljenje vremensko-prostornog kontinuuma oko svemirskog broda, stvarajući područje suženog svemira ispred i iza broda, prenosi Space.com.

"Sve u svemiru je ograničeno brzinom svetlosti. Ali zanimljiva stvar oko prostorno-vremenskog kontinuuma, materije svemira, je da ono nije ograničeno brzinom svetlosti’, istakao je naučnik Richard Obousy.

Malo je apstraktno, ali možda i moguće!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime