Wa: Misteriozna država koje nema na kartama

I ne možete da uđete u nju tako lako

Duboko u prašumama jugoistočne Azije nalazi se skrivena teritorija koje nema na zvaničnim kartama, niti njeni predstavnici sede u Ujedinjenim nacijama. Ona nema ambasade širtom sveta niti je bilo ko priznaje, ali u stvarnosti definitivno postoji i definitivno je autonomna država. I ni malo im ne smeta takav status. Naprotiv.

Zove se Wa i njena teritorija je zvanično deo Mjanmara.

Za Wa zna samo poneko, što i nije neobično pošto je ulazak u nju praktično nemoguć za strance. Ako zatražite vizu, sigurno ćete biti odbijeni.

Ali iz nekog razloga grupa novinara je dobila dozvolu da poseti ovu misterioznu teritoriju. Među njima je bila i ekipa BBC-a.

„Mislili smo da su svi koji su hteli da posete našu državu bili špijuni“, rekao je naimenovani predstavnik verovato najtajnije samostalne države na svetu.

Novinari su prošli detaljnu proveru od strane vojnika pre početka, a onda su srdačno dočekani u lokalnoj WA televiziji. Sve vreme su imali pratnju a poseta je bila dobro isplanirana kako bi im pokazali samo ono što su hteli.

Država Wa prostire se na 17.000 kvadratnih kilometara, a u njoj živi nešto više od pola miliona ljudi.

Smeštena na istoku Mjanmara, uz granicu sa Kinom, a još od 1989. godine ima nezavisnost u praksi, kada su Wa pobunjenici sklopili mir sa vlastima tadašnje Burme. Dobili su teritoriju na potpuno samostalno upravljanje.

I onda su se bacili na vredan rad i to u poljoprivredi. A odabrali su vrlo unosnu kulturu – mak. Od koga se, kao što možda znate, prave opijum i heroin.

Od zarade država i njeni stanovnici su se vrlo brzo obogatili. Wa je devedesetih postala jedan od glavnih proizvođača opijuma i heroina na svetu.

A pošto to nije baš popularna privredna aktivnost u ostatku sveta, novinare su zvaničnici proveli kroz polja čaja, kafe i kaučukovca iz koga se dobija sirovina za proizvodnju gume.

Ali heroin danas nije glavni izvor prihoda. Wa je postala vrlo popularna destinacija i za strane preduzetnike.

Zbog blizine Kine trgovina i kockanje cvetaju. I narod je po nacionalnosti bliži Kini nego Mjanmaru. Zbog svega se kao sredstvo plaćanja koristi kineski juan, glavni jezik je mandarinski kineski, a ključna infrastruktura poput električne i telekomunikacione mreže je u vlasništvu kineskih kompanija.

Ipak, status nezavisne teritorije Mjanmara im sasvim odgovara. „Ne želimo punu nezavisnost“, kaže jedan od ministara Yeng Gar.

Takav pristup omogućio je da Wa zadrži autonomiju i praktično bude teritorija van države. Na koju se ne odnose mnoga pravila rezervisana za uobičajene države, međunarodni zakoni, kontrole ili bilo kakva regulativa.

Ali nije sve baš tako divno.

UN i američki State Department u svojim izveštajima optužuju Wa da je jedan od glavnih proizvođača pilula metamfetamina, poznatih po lokalnom nazivu yaba. Ministar pravosuđa Li San Lu kaže da je to veliki problem i da godišnje zaplene dve tone pilula.

Novinari su sve vreme imali pratnju, ali su uspeli da se jedne noći iskradu i obiđu glavni grad.

BBC piše da se na gotovo svakom uglu prodaju ilegalne stvari. Recimo delovi ugroženih životinjskih vrsta, poput tigrovih zuba i lobanja, slonovače i koža raznih životinja. Trgovina narkoticima je skoro pa sasvim slobodna.

Neograničeni državnim i međunarodnima propisima, oni rade sve što požele i ne planiraju to da promene, zaključuje BBC.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *