Vremenska prognoza za proleće 2021 za Srbiju je već stigla. Iako vam u sred ovih hladnih dana ne deluje kao da će brzo otopliti varate se. Kalendarski, proleće je pred nama već za šest nedelja, tačnije dolazi 20 marta.

Stručnjaci iz britanskog meteo servisa AccuWeather objavili su dugoročnu vremensku prognozu za Evropu pa i za Balkan odnosno Srbiju. Njihovi modeli i analize su do sada, bar poslednjih godina, pokazali veoma veliku tačnost i pouzdanost.

I možete da se radujete, toplo vreme se brzo vraća pa se natprosečne temperature očekuju u martu, aprilu i maju 2021.

Stručnjaci smatraju kako ima određenih sličnosti sa sezonom 2018 kada je u kasnu zimu veoma hladan prodor vazduha stigao sa istoka kontinenta, baš kao što je i sada slučaj (iako ne toliko intenzivno doduše).

Vremenska prognoza za proleće 2021 – Srbija

vremenska-prognoza-za-prolece-2021-srbija
vremenska-prognoza-za-prolece-2021-srbija

Vremenska prognoza za proleće 2021 u Srbiji bi mogla da vam se dopadne. Očekuje se toplo vreme i to vrlo brzo, baš kao i u ostatku Istočne Evrope. Sa druge strane, jug kontinenta se može suočiti sa povećanim rizikom od oluja, posebno tokom marta. Moguće da će neke od ovih nepogoda stići i ovog regiona i da je i Srbija ugrožena.

Ove južne oluje će nestati krajem proleća, ali do maja bi mogle da donesu štetu“, rekao je stariji meteorolog Tyler Roys.

Loša vest je da intenzivne kiše i poplave prete Balkanskom poluostrvu tokom sezone proleća 2021.

Velike snežne padavine koje su tokom ove zime pogodile planinska područja ukazuju na potencijalne probleme sa vodotokovima. Rezervoari su već puni i to iznad nivoa za februar. To je dobra vest po pitanju proizvodnje energije preko hidroelektrana, ali uz prolećne padavine može da izazove poplave i izlivanja reka.

Sveukupan model ukazuje na toplo leto u regionu“, rekao je Roys dodajući da bi jedan ili dva hladna perioda mogao da se dogodi tokom prolećnih meseci, ali bi se toplo vreme brzo vraćalo.

Postoji rizik da u martu čak i padne sneg.

Toplo vreme će ubrzati rast biljaka, koje će možda biti ugrožene mrazom u hladnijim danima, a neće biti snega da iz zaštiti.

Vremenska prognoza za proleće 2021 – Evropa

Iberijsko poluostrvo će imati natprosečno toplo leto, što je trend koji je aktuelan već neko vreme.

Severna i centralna Evropa je imala jednu od hladnijih zima sa dosta snega, a izgleda i da će početak proleća okasniti. Zimski mrazovi će se otegnuti i tokom marta, o Irske pa do Poljske, navodi Accuweather.

Očekuje se vlažna sezona, pa čak i sneg a posledica može da bude odlaganje setve u Francuskoj i Nemačkoj. To može i da bude pozitivno, pošto će se smanjiti rizik od mraza koji bi mogao da ošteti poljoprivredne kulture.

Zver sa istoka možda stiže. Meteorolozi kažu da postoji rizik da početkom marta Evropa bude suočena sa fenomenom poznatim i kao Zver sa istoka, koja bi donela padavine i veoma niske temperture širom Evrope. Još uvek nije izvesno da li će do toga doći.

Dodatak 1: Na osnovu prognoza objavljenih sredinom marta, stabilizacija vremena se očekuje tek krajem meseca a pravo prolećno vreme stiže početkom aprila 2021 uz temperature do 20 stepeni.