Vremenska prognoza za proleće 2019 bi mogla da bude paklena. Zapravo, 2019 godina, a posebno proleće i leto bi mogli da budu najtopliji ikada.

Evo u čemu je stvar.

Naučnici upozoravaju da se u Pacifiku upravo formira El Nino, odnosno šanse da će do njega doći su već 80 posto. El Nino je zapravo već počeo i potrajaće sve do februara 2019 godine, ukazuje američki Centar za predviđanje klime. Ono što je pomalo zabrinjavajuće je da se uticaj El Nina povećava zbog globalnog otopljavanja i klimatskih promena. A kako temperature rastu, tako će i posledice biti značajnije. Već sada se osećaju posledice a to se vidi u u vremenskoj prognozi za zimu 2019.

vremenska-prognoza-za-prolece-2019

“Uz El Nino, velika je verovatnoća da će 2019 godina biti najtoplija do sada”, kaže koautorka studije Samantha Stevenson, sa Univerziteta Kalifornija.

I to nije dobro, pošto su najtoplije četiri godine bile upravo – poslednje četiri, od 2015. do 2018. Glavni uzroci su rast emisije ugljen dioksida koji je dostigao rekorde, ističe Svetska meteorološka organizacija (WMO). Ni to nije sve. Klima na zemlji je bila toplija od proseka 20 veka tokom 406 uzastopnih meseci. To znači da niko mlađi od 32 godine nikada nije doživeo mesec hladniji od proseka. Jasno vam je koliko je globalno otopljavanje dramatično?

“Svaki delić stepena rasta temperature učiniće velike promene u ljudskom zdravlju, dostupnosti vodi i hrani. On utiče i na nestanak biljaka i životinja i cele koralne grebe i pomorski svet”, objašnjava ELena Manaenkova iz WMO.

Vremenska prognoza za proleće 2019

Naučnici se slažu da je uticaj koji će El Nino ostaviti na vremenske prilike veliki, pogotovo u Severnoj Americi. Sve je jasnije da će u kombinaciji sa klimatskim promenama proleće i leto 2019 biti toplije od proseka, a vrlo verovatno i najtoplije ikada. To znači i da će se osetiti posledice, produktivnost širom sveta pada a javljaju se različite bolesti vezane za visoke temperature.

Poslednji El Nino se završio 2016. godine i te godine se skoro cela planeta suočila sa visokim tempraturama i posledicama. Tako su koralni grebeni doživeli katastrofalno izumiranje, u Africi je došlo do strašnih suša a požari su bili široko rasprostranjeni, piše NG.

Vremenska prognoza za proleće 2019 – Srbija

vremenska-prognoza-prolece-2019

Obično se smatra da je uticaj koji El Nino može da ostavi na Evropu relativno mali. Ipak, 2016 godine proleće i leto su bili veoma topli, a baš tada je bio poslednji El Nino. Mnogi stručnjaci misle da je to bila posledica upravo ovog fenomena koji se upravo ponavlja.

A kako se planeta dodatno zagreva, vremenska prognoza za proleće 2019 u Srbiji će po svemu sudeći podrazumevati natoprosečno visoke temperature, suve mesece bez padavina uz duge periode tropskih temperatura. Prve dugoročne prognoze za 2019 i region Srbije se mogu očekivati početkom godine…

Vremenska prognoza za proleće 2019 – HIDMET

Evo i prve procene Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. Načelnica Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Jasminka Smailagić iznela je dugoročnu vremensku prognozu za proleće 2019 u Srbiji.

Po sadašnjim modelima očekuje nas natprosečno toplo proleće, sa odstupanjem do jednog stepena. To znači da će srednje temperature vazduha biti između 11 i 14 stepeni. Na planinama od 3 do 8 stepeni.

Naši meteorolozi prognoziraju od 10 do 20 mraznih dana i 12 do 20 letnjih dana u nižim predelima, dok se u brdsko – planinskim predelima očekuje do 50 mraznih dana.

Što se tiče padavina, one će biti u proseku u velikom delu Srbije.

Vremenska prognoza za proleće 2019 – AccuWeather

 

AccuWeather je objavio svoju vremensku prognozu za proleće 2019 i celu Evropu, pa i Balkan odnosno Srbiju. Očekuju natprosečno visoke temperture uz povećan rizik od padavina. Tokom marta su mogući proboji hladnog vazduha iz Rusije koji bi stigli sve to Balkana. Postoje rizici od intenzivnih padavina pa i snega i takvo vreme će se zadržati sve do aprila.

Temperature će postepeno rasti uz povećane rizike od poplava, pogotovo u aprilu kada dolazi i do topljenja snega. AccuWeather prognozira i velike proleće oluje u maju.

Vremenska prognoza za leto 2019 se nalazi na ovom linku.