Vremenska prognoza za leto 2020 u Srbiji je stigla! Uradili su je veoma cenjeni meteorološki stručnjaci britanskog servisa AccuWeather i do sada su se pokazali kao veoma dobri u dugoročnim prognozama.

Oni tradicionalno pred svaku sezonu, odnosno godišnje doba objavljuju svoja predviđanja vremenskih prilika za celu Evropu i pojedinačne regione.

Kažu da se već vidi kako Evropljani uživaju u toplijem vremenu koje se polako širi kontinentom i taj trend će se izvesno nastaviti. Evo da li vremenska prognoza za leto 2020 ukazuje da nas čeka topla sezona.

Prognozu su uradili stručnjaci a vodio ih je stariji meteorolog Jason Nicholls koji je u kompaniji već 26 godina i specijalista je upravo za vremenske prognoze u Evropi.

Leto zvanično počinje 20 juna i ono bi moglo da donese visoke temperature, ali i snažne oluje.

“Dva su glavna trenda koja su obeležila ovu prognozu: to je veoma vlažan mart ali i april od Iberijskog poluostrva pa sve do Ukrajine”, kaže meteorolog Tyler Roys.

I to će izgleda uticati na vremensku prognozu tokom meseci pred nama.

Vremenska prognoza za leto 2020 u Srbiji

vremenska-prognoza-leto-2020-srbija
vremenska-prognoza-leto-2020-srbija

Suvo i toplo vreme će dominirati tokom letnje sezone 2020 u većem delu Evrope pa i na Balkanu i Srbiji. To znači da će temperature biti najčešće preko 30 stepeni a često i do 40 stepeni celzijusa, pogotovo na Balkanu i Severu Italije, dodaje Roys. Mogući su dugački talasi temperatura i preko 40 stepeni. Takođe, ne očekuju se duži periodi sa intenzivnim padavinama. Mogući su kraći intervali hladnijeg vremena, ali oni neće trajati duže od nekoliko dana tokom leta 2020.

Slični vremenski modeli će biti zastupljeni širom Južne Evrope i Srbiej pa do Centrale, odnosno do Nemačke i Francuske.

“To će biti treće leto za redom sa sušom”, kaže Roys. A posledica će biti nizak vodostaj evropskih reka i to će se možda odraziti na njihovu plovnost ali i navodnjavanje.

Velike suše se u mesecima pred nama očekuju širom kontintetna i to bi moglo da pogorša uslove za gajenje poljoprivednih useva, posebno žitarica, suncokreta, kukuruza. Zbog suše će veoma biti ugroženi usevi na samom istoku kontinenta, odnosno u Ukrajini.

Zbog ovakve vremenske prognoze za leto 2020 biće povećani rizici od šumskih požara, posebno na jugu Evrope.

Razorne oluje su i dalje moguće širom kontinenta, a najveći rizici će biti u centralnoj Evropi.

Što se tiče ostatka kontinenta, Velika Britanija i Irska mogu da očekuju više padavina dok će Skandinavija biti natprosečno topla, navodi AccuWeather.

Dakle, spremite se za još jedno suvo i toplo leto 2020 u Srbiji… a verovatno nećemo ići na more.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime