Vremenska prognoza za leto 2020 u Srbiji je stigla! Uradili su je veoma cenjeni meteorološki stručnjaci britanskog servisa AccuWeather i do sada su se pokazali kao veoma dobri u dugoročnim prognozama.

Oni tradicionalno pred svaku sezonu, odnosno godišnje doba objavljuju svoja predviđanja vremenskih prilika za celu Evropu i pojedinačne regione.

Kažu da se već vidi kako Evropljani uživaju u toplijem vremenu koje se polako širi kontinentom i taj trend će se izvesno nastaviti. Evo da li vremenska prognoza za leto 2020 ukazuje da nas čeka topla sezona.

Prognozu su uradili stručnjaci a vodio ih je stariji meteorolog Jason Nicholls koji je u kompaniji već 26 godina i specijalista je upravo za vremenske prognoze u Evropi.

Leto zvanično počinje 20 juna i ono bi moglo da donese visoke temperature, ali i snažne oluje.

“Dva su glavna trenda koja su obeležila ovu prognozu: to je veoma vlažan mart ali i april od Iberijskog poluostrva pa sve do Ukrajine”, kaže meteorolog Tyler Roys.

I to će izgleda uticati na vremensku prognozu tokom meseci pred nama.

Vremenska prognoza za leto 2020 u Srbiji

vremenska-prognoza-leto-2020-srbija
vremenska-prognoza-leto-2020-srbija

Suvo i toplo vreme će dominirati tokom letnje sezone 2020 u većem delu Evrope pa i na Balkanu i Srbiji. To znači da će temperature biti najčešće preko 30 stepeni a često i do 40 stepeni celzijusa, pogotovo na Balkanu i Severu Italije, dodaje Roys. Mogući su dugački talasi temperatura i preko 40 stepeni. Takođe, ne očekuju se duži periodi sa intenzivnim padavinama. Mogući su kraći intervali hladnijeg vremena, ali oni neće trajati duže od nekoliko dana tokom leta 2020.

Slični vremenski modeli će biti zastupljeni širom Južne Evrope i Srbiej pa do Centrale, odnosno do Nemačke i Francuske.

“To će biti treće leto za redom sa sušom”, kaže Roys. A posledica će biti nizak vodostaj evropskih reka i to će se možda odraziti na njihovu plovnost ali i navodnjavanje.

Velike suše se u mesecima pred nama očekuju širom kontintetna i to bi moglo da pogorša uslove za gajenje poljoprivednih useva, posebno žitarica, suncokreta, kukuruza. Zbog suše će veoma biti ugroženi usevi na samom istoku kontinenta, odnosno u Ukrajini.

Zbog ovakve vremenske prognoze za leto 2020 biće povećani rizici od šumskih požara, posebno na jugu Evrope.

Razorne oluje su i dalje moguće širom kontinenta, a najveći rizici će biti u centralnoj Evropi.

Što se tiče ostatka kontinenta, Velika Britanija i Irska mogu da očekuju više padavina dok će Skandinavija biti natprosečno topla, navodi AccuWeather.

Dakle, spremite se za još jedno suvo i toplo leto 2020 u Srbiji… a verovatno nećemo ići na more.

Dodatak 1:

Vremenska prognoza leto 2020 – Meteorolozi iz Srbije

I meteorolozi iz Srbije izneli su svoje dugoročne prognoze za leto 2020. I kažu da postoji velika šansa da bude veoma toplo, ili čak najtoplije u poslednjih nekoliko godina.

Klimatolog Vladimir Đurđević je za Blic objasnio da se očekuju tri ili četiri toplotna talasa sa tropskim danima uz temperature koje će biti više u proseku od leta 2019 i 2018.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) saopštio je da se od 1. juna do 31. avgusta prognozira srednja sezonska temperatura vazduha za oko 2 stepena iznad proseka.

Loša vest je da bi broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom od 30 stepeni i višom mogao da bude i do 55.

Najtopliji mesec bi trebalo da bude avgust, pa možete i tada da planirate odmor. Recimo negde u Srbiji.

Dodatak 2:  Vremenska prognoza za leto 2020 na Balkanu – Marko Čubrilo

I meteorolog Marko Čubrilo objavio je svoju dugoročnu prognozu za leto 2020 u Srbiji. On je poprilično poznat na Facebooku gde ga prati veliki broj ljudi iz regiona i do sada su njegove analize bile poprilično pouzdane.

Za leto 2020 u Srbiji i regionu kaže da su prvi modeli ukazivali na vrlo toplo leto ali da novi podaci naginju ka prosečnom letu nad našim delom Evrope.

Očekuje se da jun bude promenjljiv, sa temperaturama oko proseka. Jul bi po ovoj prognozi trebalo da bude najtopliji i najstabilniji mesec. Zanimljivo je da bi avgust mogao da skrati leto i donese sveže i kišovito vreme.

Ne očekuju se ni dugo tropski talasi koji bi trajali do 5 dana. Postoji verovatnoća da toko juna i avgusta bude veća šansa od vremenskih nepogoda.

Ovde možete da pročitate celu prognozu.

Dodatak 3 – Vremenska prognoza 2020 Srbija – RHMZ

I direktor Republičkog hidrometeorološkof zavoda Srbije Jugoslav Nikolić rekao je kako se prvi pravi toplotni talas sa visokim temperaturama može očekivati tek sredinom jula.

Sve do kraja juna pred nama je nestabilno vreme sa naizmeničnim sunčanim i kišnim danima.

Nikolić kaže da će se zbog toga leto produžiti pa bi jesen trebala da bude topla i sunčana.

On je dodao i da leto 2020 neće biti najtoplije.

U nižim predelima očekuje se 30 do 55 takozvanih tropskih dana kada će maksimalna temperatura biti 30 i više stepeni, kao i od 15 do 25 tropskih noći sa minimalnom temperaturom iznad 20 stepeni.

Što se tiče padavina biće ih manje u odnosu na višegodišnji prosek.