Prva vremenska prognoza za leto 2019 je već stigla. I možda vam se neće dopasti, ako ne volite previše toplo vreme.

Ovog puta, prva dugoročna prognoza za letnju 2019 sezonu pred nama je stigla iz Hrvatske i Službe za vremenske analize i prognoze Državnog Hidro Meteorološkog Zavoda. A pošto se nalazimo u istom regionu, vremenske prognoze za Srbiju i Hrvatsku su obično vrlo slične ili čak identične.

Vremenska prognoza za leto 2019

vremenska-prognoza-leto-2019

Dunja Plačko Vršak iz DHMZ je tako na HRT nedavno iznela i njihovu dugoročnu prognozu za leto 2019. Iako su dugoročne prognoze poprilično neizvesne, Plačko kaže kako različiti faktori ukazuju da je velika verovatnoća da će se ovog puta model ostvariti. A to znači da će ova godina pa i leto 2019 na Balkanu biti među najtoplijima IKAD, odnosno svakako u istoriji merenja.

Prema prognostičkom materijalu, proleće i leto (2019) će biti topliji od proseka. Ali ne mogu da se isključe ni kraći hladniji periodi“, objašnjava Plačko Vršak.

Zanimljivo je da se ova prognoza podudara sa svetskim stručnjacima. Tako je Samantha Stevenson, profesorka sa Univerziteta Kalifornija već ranije najavila da postoji velika verovatnoća da će 2019 godina biti najtoplija do sada. Jedan od razloga za to je i El Ninjo koji se formirao u Pacifiku tokom zime. A upravo posle ovog fenomena obično sledi natprosečna letnja sezona.

Dakle, čeka nas još jedno pakleno leto.

Ovde ćemo objavljivati i sve druge vremeneske prognoze za leto 2019, pa sačuvajte linik.

Vremenska prognoza za leto 2019 – Weather Company

Svetski meteo servis Weather Company objavio je svoju dugoročnu vremensku prognozu za Evropu i leto 2019.

Leto pred nama će po njihovim modelima biti toplije od dugogodišnjeg proseka našeg kontintenta. Ali, za razliku od ostatka Evrope gde se očekuje više padavina, leto u Srbiji bi trebalo da bude vrelo ali suvo.

Većina modela ukazuje na to da će ovog leta najviše biti rasprostranjeni tropski talasi pogotovo u centralnim i istočnim delovima Evrope, poručuje WC.

AccuWeather – Prognoza leto 2019

AccuWeather je objavio vremensku prognozu za leto 2019 u Evropi.

Zapadnim delom kontitenta će dominirati suvo i toplo vreme. A Balkansko poluostrvo će pored visoke temperature imati i problem sa sniažnim olujama.

Ni Srbija neće biti imuna na vrele talase ekstremne temperature će biti manje izražene nego u ostatku Evrope.

Ali snažne oluje se očekuju u oblasti između Grčke i Srbije, kao i u Rumuniji i Bugarskoj. Ove oluje će doneti česte grmljavine, poplave i oštećenja od vetra. Prognozira Accuweather.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime