Ako vas zanima vremenska prognoza za leto 2018 na pravom ste mestu. Poznati meteoroški servis Accuweather najzad je objavio svoju dugoročnu vremensku prognozu za ovu letnju sezonu u Evropi pa i Srbiji i celom Balkanu.

Centralna i zapadna Evropa će se suočiti sa dugotrajnim toplotnim talasima. Od juna do avgusta se očekuju temperature koje prelaze 32 stepena. Najtopliji dani će dostići i 38 stepeni, pogotovo u Italiji i Francuskoj.

“Postoji zabrinutost zbog dugotrajnih toplotnih talasa tokom leta što bi moglo da bude opasno sa mlađu decu i stare”, kaže stariji meteorolog Alan Reppert.

“Druga zabrinutost je loš kvalitet vazduha što može da ugrozi osobe sa hroničnim bolestima.”

Zbog visoke temperature širom Evrope postoji rizik od šumskih požara.

Vremenska prognoza za leto 2018 – Srbija

vremenska-prognoza-leto-2018
Dobar deo Evrope će imati suvo leto sa manje padavina od proseka, dok se na Balkanu mogu očekivati oluje ali i nešto više padavina.

Baš kao i tokom proleća vremenska prognoza za leto 2018 ukazuje da postoji veliki rizik od poplava.

Prognostičari iz Britanije očekuju duže periode nestabilnog vremena, uz kišne periode koji mogu potrajati i duže od tri dana.

Moguće su poplave i klizišta.

Na Balkanskom poluostrvu i Srbiji se zato tokom leta 2018. ne očekuju dugi periodi toplotnih talasa, poput onih prošlog leta.

Istočna Evropa će takođe biti pod rizikom od oluja u kombinaciji visokih temperatura. Najveći rizik od opasnih oluja preti Pragu, Wroclawu, Varšavi kao i Minsku. Ove letnje oluje mogu da prate veoma snažni vetrovi i poplave nošeni toplim vazduhom sa Mediterana.

Postoji strah da bi to moglo da ugroži saobraćaj a očekuje se i javljanje tornada u ovim krajevima.

Dakle, vremenska prognoza za leto 2018 u Srbiji podrazumeva: hladnije vreme od proseka, kraće periode toplotnih talasa, manje padavina ali i rizik od oluja i snažnih padavina. “Najviše oluja se očekuje u poslepodnevnim i večernjim satima”, kaže prognostičar Tyler Roys.

https://youtu.be/A3LSdFULXxA

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime