Vremenska prognoza za proleće 2022 i Srbiju je stigla. Naravno, uradili su je meteorolozi iz servisa AccuWeather, poznatom po svojim poprilično preciznim dugoročnim prognozama. Sasvim jasno, treba imati u vidu da su sezonske prognoze samo smernica za neke opšte trendove i stručnjaci se često ograđuju da ih treba uslovno shvatiti. Ipak, poslednjih godina je napredak tehnologije i meteo modela omogućio sve preciznije čak i višemesečne prognoze a AccuWeather je bio dosta uspešan.

Dakle, ono što nas čeka u sezoni proleće 2022 u Evropi i Srbiji bi moglo da vam se dopadne. Meteorološko proleće počinje 1. marta i traje 3 meseca, pa se ova prognozna odnosi upravo na period koji je pred nama.

Ne bi trebalo očekivati neke dramatične promene i brz dolazak proleća, pa će se trendovi koji su obeležili zimu za nama postepeno nastaviti. To znači da se širom Evrope mogu očekivati padavine i posebno česte oluje. Sa druge strane, neki regioni će se suočiti sa sušom.

Severna Evropa će biti u opasnosti od oluja i nevremena u periodu proleća. Sa druge strane, na jugu kontinenta od Italije do Španije postoje rizici od duži perioda bez padavina, što može dovesti do suše.

Dosta suvog vremena, sunca i toplog vremena očekuje područja od Pirinejskog poluostrva do delova Francuske, Italije ali i obale Balkana, što znači da možete da planirate rani odlazak na more.

Vremenska prognoza proleće 2022

vremenska-prognoza-prolece-2022-u-srbiji
vremenska-prognoza-prolece-2022-u-srbiji

Što se tiče velikog dela Centralne Evrope, pa i Srbije i okolnih zemalja, izgleda da nas čeka klasično proleće uz blage vremenske prilike i postepen rast temperatura. Ne očekuju se dugi periodi sa padavinama, ali ni previše sušnog vremena. Ne bi trebalo da bude ekstrema, navode meteorolozi.

Veliki deo Francuske, Nemačke, Poljske pa sve do severne Grčke će imati padavine u okviru višegodišnjeg proseka.

“U ovim područjima, imaćete periode kada će olujno vreme moći da potraje i do pet dana, ali određene periode sušnog vemena”, navodi Tyler Roys, meteorolog iz AccuWeather.

I pored svega, proleće 2022 bi trebalo da donese blage vremenske prilike, pre svega po pitanju temperature.

Što se tiče Balkana i Srbije veći rizik od olujnog vremena sa grmljavinom je moguć u drugoj polovini proleća i posebno u maju. Tada će biti mogući i jutarnji mrazevi, što može da bude nezgodno za polljoprivrednu proizvodnju.

https://youtu.be/61xjNtdoSiA

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime