Poznati meteo servis AccuWeather objavio je dugoročnu vremensku prognozu za jesen 2018 u Evropi. Naravno tu je i Srbija kao i druge balkanske zemlje.

Evo šta britanski stručnjaci kažu da nas čeka, a do sada su obično bili u pravu i jedini su predvideli baš ovakvo leto.

Izgleda da će se širom Evrope tokom jeseni zadržati natprosečno toplo vreme. To se pre svega odnosi na Zapadnu Evropu gde će posle paklenog leta i jesen imati natprosečno visoke temperature. Opasnosti od požara zbog visoke temperature i nedovoljno padavina biće posebno visoki u skandinavskim zemljama.

Suvo i veoma toplo vreme se očekuje od Velike Britanije pa do Austrije.

Što se tiče juga Evrope, odnosno Mediterana moguće su česte i snažne oluje uz intenzivne kiše od Italije, preko Crne Gore i Hrvatske pa do Grčke.

Znamo da vas najviše zanima prognoza za Centralnu, Istočnu Evropu i Balkansko poluostrvo.

Vremenska prognoza jesen 2018 – Srbija

Izgleda da će se topao i suv avgust produžiti u pravo pravcato miholjsko leto koje će potrajati. Vrlo visoke temperature će se tako zadržati i tokom dobrog dela jeseni.

Temperature iznad proseka će na ovom području pa i Srbiji biti dobar deo perioda i zadržati se sve do novembra.

“Iako obično tokom oktobra postaje primetno hladnije, letnji osećaj će i dalje biti prisutan ove godine”, kaže meteorolog Alan Reppert.

Ovakve vremenske prilike bi mogle loše da se odraze na neke biljke i poljoprivredu pre svega zbog dužih perioda bez padavina u mesecima pred nama. Ipak, Balkan bi trebalo da bude manje pod manjim rizikom od suše u odnosu na sam istok Evrope i Rumuniju, Ukrajinu i Moldaviju.

Toplo vreme na Balkanu i Srbiji bi trebalo da se zadrži i tokom novembra uz manje padavina od višegodišnjeg proseka. Dakle, spremajte se za pravo Miholjsko leto ove jeseni!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime