Srbija će još narednih pet, šet leta imati tropske temperature, a onda sledi ciklus od oko 30 godina kada će leta biti znatno prijatnija, kažu meteorolozi.

Kako prenosi Mondo pisanje Politike, mnogi u Srbiji se pitaju otkud nama ovakvi tropski talasi, kada se asfalt danju malte ne topi na preko 40 stepeni. Politika takođe piše i da nas suptropski talasi zahvataju zbog promena morskih struja u Pacifiku, koje su tolike moći da kroje vreme u čitavoj Evropi, a dolaze čak od obala Azije i Severne Amerike.

Istinu o suptropskom vremenu, da je ono toplije od tropskog koje upravo trpimo, "Politika" saznaje od meterorologa Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Nedeljka Todorovića.

On tvrdi da nam ovo vreme ne dolazi iz Sahare i da nema ničeg nenormalnog u tome što nam se asfalt topi pod nogama.

Od 1917. godine do pedesetih godina prošlog veka, leta su obilovala vrućinama. Od tada pa do sredine osamdesetih na ovom podneblju se uživalo u prijatnim letima.

Stodvadesetpetogodišnje praćenje klimatskih parametara u Beogradu kaže da su najtoplija leta svih vremena leto daleke 1946. i prošle 2012. godine. Živa u termometru tada se često penjala do vrtoglavih 40 stepeni, pa i koji stepen više.

I kada izdržimo vrela leta u sledećih pet, šest godina, kada se završava tridesetogodišnji ciklus, očekuje nas paket od nekih 30 svežih udobnih, najlepših godišnjih doba.

"Ritam od 30 češće toplih i 30 češće svežih leta ima cela Evropa. Otkriveno je da je uzrok tome najverovatnije hemisferska cirkulacija, to jest promena pravca kretanja morskih struja u Pacifiku", kaže Todorović.

1 KOMENTAR

  1. Jedini mali problem što se 97% naučnika koji se bave klimom slažu da postoji globalno zagrevanje.

    I jedno nezgodno pitanje – ako je već toplota prešla iz sahare ovamo, zašto onda tamo nije hladnije nego uobičajeno?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime