Povodom proslave Svetskog dana bicikla, UN Srbija, Ambasada Kraljevine Holandije, Ulice za bicikliste i KC Grad organizuju vožnju bicikla, u subotu, 3. juna 2023, od 14.30h na Trgu Nikole Pašića!

Ruta vodi kroz centar grada, sa idejom da se pokaže kako je bicikl idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao, u školu, na fakultet ili večernji izlazak.

Cilj manifestacije je da se ukaže da vožnja bicikla nije aktivnost koja zahteva specijalnu sportsku opremu, već bezbedne uslove za vožnju, biciklističke staze, mirniji saobraćaj i manje motornog saobraćaja na ulicama.

Nakon vožnje, je afterparti u KC Gradu, od 16h, uz eklektičnu muziku DJ-a Šćepine Vragolije!

U događaju će učestvovati i visoki predstavnici UN Srbija, Ambasade Kraljevine Holandije i Ulica za bicikliste, a medijima će biti omogućeno snimanje njihovih izjava pred početak vožnje.

O biciklizmu i Svetskom danu bicikla

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju Ciljeva održivog razvoja. Međunarodni dani su prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima i da se pozove na akciju, i to je upravo ono što mi radimo ovom prilikom.

Bicikl se kao prevozno sredstvo koristi već više od 100 godina. U Holandiji, biciklizam je procvetao 70-ih godina kao odgovor lokalnih vlasti na naftnu krizu. Promena je počela otvaranjem ulica za bicikliste nedeljom u svim ulicama, a sada, 50 godina kasnije, broj biciklista u Holandiji premašuje 22 miliona.

Jedan od proverenih obrazaca za razvoj biciklizma kao prevoznog sredstva jeste razvijanje biciklističke infrastrukture u gradovima. Iako Beograd nije Amsterdam, jer je brdovit u odnosu na holandske ravnice, morfologija terena ne mora da bude prepreka. Naime, od početka razvoja biciklističke infrastrukture u Holandiji, kao i pružanjem benificija biciklistima, vidi se jasan porast ovog nazdravijeg vida transporta u svakodnevnom životu.

Predrasuda da je bicikl prevozno sredstvo za siromašne je prevaziđena činjenicom da je bicikl najpopularnije prevozno sredstvo u najbogatijim državama Evrope.