Ovaj savet objavljen je još osamdesetih u knjizi “Opusti se i pobedi: Kako to postižu šampioni”, ali je sada stekao novu popularnost i sve veći broj ljudi “kune” se u njegovu efikasnost.

U pitanju je tehnika u nekoliko koraka, koju koriste američki vojnici već decenijama. Osmislili su je timovi vojnih lekara, u pokušaju da smanje mogućnost grešaka kod umornih vojnika, naročito pilota.

Nesanica je čest problem širom sveta, i pogađa trećinu muškaraca starosti do 40 godina i više od polovine žena starijih od 65 godina. Hronični umor može dovesti do dijabetesa, srčanih bolesti, moždanog udara i drugih opasnih oboljenja.

Evo kako da primenite ovu tehniku!

Opuštanje

Opustite najpre mišiće lica. Koncentrišite se na opuštanje obraza, grla, mišića oko očiju. Spustite ramena što više možete, i svesno i polako opustite najpre jednu, a zatim drugu opruženu ruku.

Disanje

Kada ste se smirili, dišite polako i ravnomerno, opuštajući mišiće grudi. Fokusirajte se i na relaksaciju nogu u ovom trenutku, počnite od butina i zadnjice i završite sa stopalima. Deset sekundi se potpuno prepustite osećaju opuštenosti.

Pročišćavanje misli

Stručnjaci predlažu tri primera tehnike vizualizacije.

Zamislite da ležite u čamcu na mirnom jezeru, iznad vas se nalazi samo beskrajno plavo nebo.

Zamislite da ste ušuškani u mekanoj, crnoj ležaljci u sobi koja je potpuno mračna.

Pokušajte da tokom deset sekundi ne razmišljate ni o čemu. Ako je potrebno, dodatno izbistrite um tako što ćete ponavljati “ne misli, ne misli, ne misli”.

Vežbajte ovu tehniku, i ubrzo ćete primetiti veliku razliku – brže ćete se opustiti i utonućete u san za dva minuta.

Koje vi tehnike koristite za opuštanje pred spavanje? Recite nam u komentarima! izvor: mondo